Uutiset

SAK haastaa hallituksen uudella työllisyysohjelmalla

MATTI ARVAJA

SAK haastaa hallituksen ja muut työmarkkinajärjestöt talkoisiin paremman työllisyyden puolesta. Ammattiliittojen keskusjärjestö on koonnut 30-kohtaisen ohjelman tukemaan hallituksen tavoitetta 100 000 työpaikan synnyttämiseksi vaalikauden loppuun mennessä.

Keinovalikoimaan kuuluu myös ehdotus asuntojen roskapankista, joka auttaisi työvoiman liikkuvuutta.

- Työttömyys on edelleen yhteiskunnan syvin ja vaikein ongelma, SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen (sd) määritteli järjestönsä toimittajaseminaarissa Janakkalassa.

SAK:n työllisyyden parantamiseen tähtäävästä keinovalikoimasta löytyy paljon jo järjestön yhteydestä entuudestaan tuttua.

Pätkätöiden ketjuttamiseen puuttuminen ja ikääntyvien työntekijöiden työtehtävien kohtuullistaminen ovat jo aiemminkin esiintyneitä vaatimuksia.

Parannuslistaan kuuluu myös työttömyysturvan ikärajan nostaminen 65 vuodesta 68 vuoteen.

Järjestö vaatii myös järjestelyä, jossa vuosittain muutosturvan piiriin kuuluvista vähintään 20 000 henkilöä osallistuu koulutukseen. SAK haluaa hankkeen rahoitusta koskevan määrärahan kirjattavaksi ensi vuoden valtion budjettiin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Työvoiman liikkuvuutta SAK haluaa parantaa erityisen "Asunto-Arsenalin" avulla. Asuntojen roskapankki auttaisi työntekijää, joka uuden työpaikan takia olisi muuttamassa toiselle paikkakunnalle, mutta omistusasunnosta eroon pääsy tuottaa pulmia.

Asunnonvaihtojärjestely voitaisiin mahdollisesti toteuttaa myös laajentamalla valtion asuntorahaston toimialaa.

- Asunto-Arsenal voisi olla kiinteistönjalostusyhtiö, joka muuttaisi asuntoja esimerkiksi vapaa-ajan käyttöön tai muihin tarkoituksiin, kaavaili SAK:n ekonomisti Olli Koski .

"Hinnankorotuksia vältettävä 2007"

Ihalainen palasi myös viimekertaiseen tulokierrokseen arvioimalla, ettei paperiteollisuuden työselkkauksesta jäänyt pysyviä jälkiä työmarkkinamekanismiin. Hän uskoi myös, ettei työsulku tule jatkossa olemaan yleinen väline työnantajien työkaluvalikoimassa.

- Mulle ei tule mieleen muita aloja, joissa työnantajan työsulku voisi kestää kuukauden ilman repeämiä, Ihalainen tuumi.

SAK:n puheenjohtaja arveli sopimuskauden takaavan vuosittain parin prosentin ostovoiman lisäyksen.

- Siinä ei ole mitään hävettävää, jos verrataan muun Euroopan kehitykseen.

Ihalainen muistutti kuitenkin, että sopimuksen lopussa on yli vuoden pituinen jakso, johon ei sisälly lainkaan palkankorotuksia.

- Sen takia on oltava erityisen tarkka, ettei vuonna 2007 tapahdu ylimääräistä hintojen nousua. Siitä tulisi vain ylimääräisiä korotuspaineita seuraavalle kierrokselle.