Uutiset

Sähköiset tiedotusvälineet kertoisivat
Suomessa evakuoinnin tarpeesta

HANNA VILO

Suuret luonnonmullistukset ovat Suomessa harvinaisia.

Koko maata varten on siitä huolimatta tehty tarkka evakuointisuunnitelma mahdollisen suuronnettomuuden tai luonnonkatastrofin varalta.

Lääninvalmiusjohtaja Veli-Pekka Nurmi toteaa, että juuri valmistuneesta evakuointisuunnitelmasta ilmenee muun muassa, miten evakuoinnista tiedottaminen, kuljetusjärjestelyt ja vastaanottojärjestelyt toimivat.

- Evakuoinnin kaikki vaiheet ovat hyvin haastavia. Evakuoinnista tiedotetaan lähinnä sähköisissä tiedotusvälineissä, erityisesti radiossa.

- Aina on kuitenkin niitä, jotka eivät halua tai ymmärrä lähteä, vaikka olisi kehotettukin, että nyt olisi oman turvallisuuden takia parempi siirtyä toiseen paikkaan.

Kuljetuksessa uhkana on teiden tukkeutuminen.

- Suurissa evakuointioperaatioissa syntyy aina ruuhkia. On myös paljon ihmisiä, joilla ei ole omaa autoa. Heitä varten on oma kuljetussuunnitelmansa bussi- ja junakalustolla. Evakuoitujen vastaanottojärjestelyt ovat sitä vaativampia, mitä kauemmin evakuointi kestää.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Suomessa ongelmana kylmä ilmasto

Nurmen mukaan pelastustöiden suunnittelussa täytyy Suomessa huomioida erityisesti kylmä ilmasto.

- On aivan eri asia evakuoida esimerkiksi jokin kerrostalo kesällä, kun on 20 astetta lämmintä kuin talvella, kun ulkona on 20 astetta pakkasta. Kun ulkona on jääkylmää, evakuoidut täytyy saada välittömästi suojaan. Siitä huolimatta Suomi on ilmastomielessä yksi maailman parhaita alueita, sillä meiltä puuttuvat hirmumyrskyt ja suuret maanjäristykset kokonaan.

Nurmen mukaan suuriin evakuointeihin ei ole Suomessa jouduttu ryhtymään lähivuosina. Pienempiä evakuointeja sen sijaan tehdään maassa päivittäin.

- Lapin 50 asteen pakkasten aikaan muutama vuosi sitten alueella oli myös paljon sähkökatkoja. Silloin alettiin valmistella suurevakuointia, johon ei loppujen lopuksi kuitenkaan ryhdytty.

Nurmi toteaa, että tsunamiin verrattuna hirmumyrsky antaa enemmän aikaa valmistautua.

- Tsunamin kohdalla on vain muutama tunti aikaa toimia. Hirmumyrskyyn on sen sijaan aikaa valmistautua ja toteuttaa suunnitelmia muutama päivä, mikä helpottaa pelastustöitä valtavasti.