Uutiset

Mies esiintyi väärällä passilla,
syytön tuomittiin rikoksista

MARJA SALEVA

Syytön virolaismies sai merkinnän rikosrekisteriinsä, kun rötöksiin syyllistynyt toinen virolaismies esiintyi hänen passillaan poliisille Turussa vuonna 1999. Virhe korjattiin joulukuussa 2004, jolloin korkein oikeus purki Turun käräjäoikeuden tuomion ja korjasi syyllisen nimen.

Väärää nimeä käyttänyt mies tuomittiin kolmesta luvattomasta käytöstä 60 päivän ehdolliseen vankeuteen ja 20 päiväsakkoon. Hän oli varastanut kahden kaverinsa kanssa kolme autoa käyttöönsä Karjaalla ja Turussa syyskuussa 1999.

Virhe paljastui, kun syytön virolaismies matkusti ensi kertaa Suomeen syyskuussa 2001. Rajavartijat pysäyttivät hänet maksamattomien sakkojen vuoksi Helsingin Länsisatamassa. Mies oli niiden vuoksi etsintäkuulutettu. Häneltä otettiin sormenjäljet, ja hänet päästettiin Suomeen.

Paluumatkalla mies kohtasi rajalla jälleen samat ongelmat. Hän joutui poliisitutkinnan kohteeksi. Sormenjälkien perusteella selvisi, että joku toinen oli käyttänyt hänen henkilötietojaan.

Syytön kertoi, että hänen passinsa oli hävinnyt Virossa vuonna 1998. Hän ei ollut koskaan nähnyt miestä, joka oli esiintynyt hänen nimellään.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mies kiinni Malmössä

Poliisi otti vääriä tietoja käyttäneen miehen kiinni Malmössä Ruotsissa heinäkuussa 2002. Häntä epäiltiin tuolloin huumerikoksesta. Käytössä oli jälleen uusi väärä nimi.

Todellinen henkilöllisyys paljastui sormenjälkien perusteella. Mies oli rekisteröity Suomesa väärällä, mutta Virossa oikealla nimellä.

Väärien henkilötietojen antamisesta ei koitunut seuraamuksia. Viranomaisen erehdyttäminen oli rikoksena vanhentunut, ja Turun syyttäjä jätti syyttämättä häntä rekisterimerkintärikoksesta. Mies istuu Ruotsissa juuri viiden vuoden ja yhdeksän kuukauden vankeusrangaistusta, joten uusi tuomio ei olisi olennaisesti lisännyt kokonaisrangaista. Näin syyttäjä perusteli vastikään antamaansa päätöstä.