Uutiset

Israelin etsintäkuuluttama palestiinalaisjohtaja putkahti esiin

Yksi Lähi-idän etsityimmistä miehistä, Israelin etsintäkuuluttama palestiinalaismilitantti Muhammad Deif , esiintyi lauantaina internetissä julkaistussa videossa. Äärijärjestö Hamasin aseellista siipeä johtava Deif vakuutti videolla, ettei järjestö tule koskaan luovuttamaan aseitaan.

- Veljemme palestiinalaishallinnossa, Gazan vapautus on toteutunut taistelijoidemme toimien vuoksi ja sen seurauksena aseemme pysyvät käsissämme. Varoitamme niitä, jotka yrittävät koskea Gazan vapauttajien aseisiin. Näitä aseita on käytettävä miehitetyn kotimaamme vapauttamiseen, Deif sanoi.

Deif on ykkössijalla Israelin etsintäkuuluttamien henkilöiden listalla. Israelin mukaan Deif on ollut suunnittelemassa lukuisia itsemurhaiskuja, joissa on kuollut satoja israelilaisia. Deif on ollut jo 15 vuotta etsintäkuulutettujen listan kärkisijalla Israelissa.

Israel on useita kertoja yrittänyt salamurhata Deifin, viimeksi kaksi vuotta sitten.

Hamasin toimisto Gazassa välitti Deifin videoviestin ja kirjallisen lausunnon. Deifin mukaan Israel on joutunut vetäytymään nöyryyttävästi Gazan kaistalta. Israelia odottaa Deifin mukaan nyt "helvetti" kaikilla palestiinalaisalueilla.

Hamas ja useat muut palestiinalaiset ääriryhmät ovat luvanneet noudattaa tämän vuoden loppuun asti "tyyntä kautta".

Israelin pääministeri Ariel Sharon on puolestaan sanonut, että rauhanneuvotteluja palestiinalaisten kanssa jatketaan vasta kun palestiinalaishallinto on riisunut ääriryhmät aseista. Palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin mukaan seurauksena voi olla sisällissota, jos palestiinalaishallinto ja ääriryhmät joutuvat törmäyskurssille. Parempi vaihtoehto on Abbasin mielestä äärityhmien kytkeminen turvallisuusjoukkoihin ja poliittisen järjestelmään.