Uutiset

Iran lupaa uusia ehdotuksia ydinkiistassa

Iranin uusi presidentti Mahmud Ahmadinejad on tekemässä uusia ehdotuksia, jotka johtavat läpimurtoon kiistassa Iranin ydinohjelmasta. Näin vakuutti lauantaina Iranin ydinneuvottelijoita johtava Ali Larijani .

Lännessä Iranin uuden presidentin on arvioitu ajavan kovempaa linjaa kuin edeltäjänsä. Larijanin mukaan Ahmadinejadin uudet ehdotukset julkistetaan pian.

Larijani antoi ymmärtää, että Ahmadinejad esittää ydinkiistan neuvotteluosapuolten laajentamista. Aiemmin Iranin kanssa on neuvotellut kolme EU-maata - Britannia, Ranska ja Saksa. Larijanin mukaan neuvotteluihin olisi otettava mukaan sitoutumattomien maiden liikkeen sekä Kiinan ja Venäjän edustajia. Nämä suhtautuisivat todennäköisesti suopeammin Iranin vaatimuksiin kuin EU-kolmikko.

Iran ei ole suostunut kolmikon vaatimukseen siitä, että Iranin olisi lopetettava kaikki sellainen ydinkehittely, joka voi johtaa ydinaseiden valmistukseen. Iran on jo aloittanut uudelleen uraanin niin sanotun konversion, joka on ensi askel rikastetun uraanin valmistuksessa. Rikastettua uraania käytetään ydinvoimaloiden polttoaineena, mutta pitkälle rikastettua uraania voidaan käyttää myös ydinaseissa.