Uutiset

Pyörätuolimiehen ulos jättäneille
poliiseille ei rangaistusta

JARI RANTANEN

Kaksi raumalaista poliisia eivät Rauman käräjäoikeuden mukaan syyllistyneet virkavelvollisuuden rikkomiseen jättäessään verikokeeseen tuodun euralaisen pyörätuoli-invalidin yöllä Euran terveyskeskuksen pihalle.

Mies oli kieltäytynyt ensin tien päällä puhalluskokeesta ja sen jälkeen invataksin käytöstä kotimatkalla, kun poliisit olivat ilmoittaneet taksimaksun jäävän hänen maksettavakseen.

Syyttäjä vaati kahdelle vanhemmalle konstaapelille sakkoja virkavelvollisuuden rikkomisesta ja katsoi, että nämä eivät olleet toimineet poliisilain vaatimalla tavalla asiallisesti ja virkavelvollisuutensa mukaisesti jättäessään miehen viime lokakuun alussa lähellä puoltayötä jo suljetun terveyskeskuksen pihaan.

Pyörätuolilla kotiinsa parin kilometrin päähän yöllä kelannut mies vaati myös poliiseille sakkoja ja itselleen 150 euron päiväkorvausta kuudelta viikolta, jotka hän joutui olemaan ilman ajokorttia verikokeen nollatulosta odotettaessa.

Henkilöautolla liikkeellä ollut poliisipartio pysäytti euralaismiehen kiinnitettyään huomiota tämän ajotapaan. Mies kieltäytyi puhaltamasta alkometriin "periaatteesta" ja koska hänestä tuntui, että poliisit käyttäytyivät hyökkäävästi. Alkometrin sijasta hän tarjoutui puhaltamaan poliisien haisteltavaksi. Toistuvien kieltäytymisten jälkeen poliisit veivät ensin miehen pakettiauton tämän kotiin ja miehen sitten invataksilla terveyskeskukseen verikokeeseen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Poliisit lähettivät invataksin pois, kun mies ilmoitti, että ei maksa kuljetusta kotiin, koska hänet oli tuotu mielestään aiheettomasti terveyskeskukseen.

Mies oli terveyskeskuksesta puhelinyhteydessä kotona olleeseen vaimoonsa ja kieltäytyi pyytämästä tätä hakemaan hänet kotiin. Lopulta poliisit jättivät miehen pyörätuolissaan pihalle lähtiessään toiseen tehtävään epäillyn rattijuopon perään.

Poliisit perustelivat toimintaansa muun muassa sillä, että tiesivät miehen liikuntaa harrastavaksi ja kotimatkan lyhyeksi. Myöhemmin heille selvisi, että jaloistaan halvaantunut mies on kelannut pyörätuolilla useita maratonmatkoja ja harrastaa kilpauintia. Mies on puolestaan lujasti edelleen sitä mieltä, että poliisien olisi pitänyt järjestää hänelle kuljetus kotiin eikä häntä olisi saanut jättää ulos.

Käräjäoikeus totesi syytteet hylätessään, että poliisille ei ole yleisesti määrätty velvollisuudeksi kuljettaa verikokeeseen vietyä kokeen jälkeen. Velvollisuus voi syntyä poikkeustilanteissa, mutta Euran tapauksessa niin ei käräjäoikeuden mukaan käynyt, kun poliisit olivat tietoisia miehen aktiivisesta liikuntaharrastuksesta ja lyhyestä kotimatkasta.