Uutiset

Merivartiosto saa valtuudet poliisitehtäviin

TS/Timo Jakonen<br />Turun merivartioalueen miehet näyttävät, miten veden varassa oleva nostetaan kuiville. Syyskuussa voimaan astuvan rajavartiolain myötä merivartiosto saa oikeuden suorittaa myös poliisitehtäviä.
TS/Timo Jakonen
Turun merivartioalueen miehet näyttävät, miten veden varassa oleva nostetaan kuiville. Syyskuussa voimaan astuvan rajavartiolain myötä merivartiosto saa oikeuden suorittaa myös poliisitehtäviä.

HANNE YLI-PARKAS

Kansalaisten turvallisuus paranee uuden rajavartiolain myötä, yliluutnantti ja Turun merivartioalueen valvontaryhmän päällikkö Jarmo Saarinen vakuuttaa. Syyskuun alussa voimaan astuva laki antaa rajavartiostolle mahdollisuuden suorittaa myös poliisitehtäviä raja-alueilla.

Aikaisemmin rajavartiolaitos on joutunut odottamaan poliisilta virka-apupyyntöä. Sekä poliisi että rajavartiosto ovat moittineet menetelmän byrokraattisuutta.

- Muutos helpottaa toimintaa ja yhteistyötä poliisin kanssa. Siirtymä on kuitenkin kevyt, emme tule torille partioimaan. Kahden, kolmen vuoden päästä voidaan sanoa jo konkreettisemmin, mitä vaikutuksia tällä on, Saarinen arvioi.

Turun venepoliisin ylikonstaapeli Veli-Matti Raes huomauttaa, ettei poliisi pääse kaikkialle yhtä nopeasti saaristossa kuin kaupungissa. Merivartioston apu on tarpeen.

- Saaristolaiset ovat tottuneet tilanteeseen, ja elävät sen mukaan. Heillä kynnys pyytää apua on korkeampi, mutta kesämökkiläiset saattavat tuskastua avun odottamiseen, Raes pohtii.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Veneilijöillekin rikesakkoja

Nelisen vuotta sitten perustettu Turun valvontaryhmä työskentelee samoissa tiloissa Turun venepoliisin kanssa. Virka-apua on annettu puolin ja toisin jo ennen lakimuutosta.

- Pääsääntöisesti olemme itsenäisiä yksiköitä, mutta tarvittaessa yhdistämme voimamme. Tunnemme toisemme henkilökohtaisesti, joten päätöksiä voidaan tehdä nopeastikin ilman hierarkkisuutta, Raes kehuu.

Venepoliisi vartioi koko Saaristomeren aluetta Uudestakaupungista Hankoon. Turun merivartioalue ulottuu Porista Hiittisiin. Merivartiostoa työllistävät vesiliikenteen valvonta, meripelastustehtävät ja Schengen-alueen ulkopuolelta tulevan liikenteen kontrolli.

Raeksen mukaan valvonta on pitänyt Saaristomeren alueen rauhallisena suurista liikennemääristä huolimatta.

- Pitää oikein koputtaa puuta. Vastaavanlainen valvonta puuttuu järviltä ja se näkyy esimerkiksi ruorijuoppotilastoissa. Jos veneilijät eivät ole muuten varovaisia, niin kiinnijäämisen pelko otetaan huomioon, Raes sanoo.

Syyskuun alusta poliisi saa uuden keinon valvoa veneliikennettä, kun veneilijöillekin voidaan määrätä rikesakkoja. Aikaisemmin merillä tehdyistä rikkeistä on saanut huomautuksen tai päiväsakkoja. Kentällä rikesakkouudistus otetaan tyytyväisinä vastaan.

- Valvonta on ollut todella hankalaa. Esimerkiksi rekisteritodistuksen puuttuessa olemme voineet ainoastaan pyytää ottamaan sen ensi kerralla mukaan. Nyt meillä on mahdollisuus antaa pieni rahallinen rangaistus, Raes kertoo.

- Tarkoitus ei ole kerätä valtiolle rahaa, eikä rikesakkojen määrä näy palkoissa. Haluamme vain saada asiat kuntoon.