Uutiset

"Olennaista, että palveluista ja
veroista päätetään samassa paikassa"

TS/Compic<br />Teemu Lehtinen
TS/Compic
Teemu Lehtinen

ARI NIEMI

Veronmaksajien keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen ei tyrmää aluekuntamallia. Hänen mielestään ehdotuksessa hyvää on se, että päätöksenteon kontrolli verotukseen säilyy. Lehtisen mielestä on olennaista, että palveluista ja niiden vaatimasta verotasosta päätetään samassa paikassa.

Nykyiset kuntainliitot saavat Lehtiseltä sapiskaa.

- Kun palveluita tuottava organisaatio on ylikunnallinen, peruskunnan valtuutetut maksavat vain kuluja. Vastuu katoaa jonnekin epämääräisyyteen, Lehtinen sanoo.

Vaikka Lehtisen mukaan aluekuntamallia ei pidäkään kevytmielisesti tyrmätä, ongelmia ja kysymysmerkkejä jää ilmaan.

- Yksi iso kysymysmerkki on uuteen verotukseen siirtyminen ja miten se tehdään. Veroprosentithan vaihtelevat kovasti.

- Oma lukunsa ovat suuret kunnat. Meillä on yli 200 000 asukkaan kuntia. Ne ovat kooltaan jo nyt aluekuntia, Lehtinen muistuttaa.

Lehtinen ei lähde arvailemaan, minkälaisia aluekuntien kunnallisveroprosentit voisivat olla. Jonkinlaiseen alueelliseen keskiarvoon hän kuitenkin uskoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lehtinen kehottaa miettimään huolella niiden nykyisten peruskuntien kohtaloa, joissa kunnallisveroprosentti saattaa uudistuksen myötä nousta. Kokonaisuudessaan veroaste ei hänen mukaansa saa uudistuksessa nousta, mieluummin päin vastoin. Etenkään työn verotus ei saa kiristyä.

- Kun tehokkuus kasvaa, on jopa mahdollisuuksia veroprosenttien laskuun. Lähtökohtana koko uudistuksessa on hillitä korotuspaineita, Lehtinen sanoo.

Lehtinen ei lähtisi samassa yhteydessä mylläämään valtion ja kuntien kustannusjakoa. Siitä seuraisi hänen mukaansa hankaluuksia.

Lehtisen mukaan kiinteistöverotus on uudistuksessa yksi avoin kysymys lisää.

- Kuka niistä päättäisi, hän kysyy.

Itse palvelurakenneuudistusta Lehtinen pitää veronmaksajien kannalta tarpeellisena.

- Tällä voidaan yrittää turvata nykytasoiset palvelut ilman, että verotus kiristyy. Se edellyttää organisaatiouudistuksia, hän sanoo.

Hän ei kuitenkaan hyväksy yleistystä, että iso kunta on tehokas.

- On olemassa pieniä ja isoja kuntia, jotka toimivat hyvin tai huonosti.