Uutiset

Lähi-idän
hauras
tulitauko
repeilee

Lähi-idän paperinohut tulitauko järkkyi jälleen torstaina, kun Israelin joukot surmasivat viisi palestiinalaista ratsian yhteydessä Tulkarmin pakolaisleirillä Länsirannalla. Lisäksi Israel ilmoitti, että se aikoo rakentaa suurimman Länsirannalla sijaitsevan siirtokuntansa yhteyteen suuren poliisiaseman.

Palestiinalaiset saivat surmansa, kun sotilaat olivat menossa pidättämään miehiä, joita epäiltiin yhteyksistä aiemmin tänä vuonna tehtyihin itsemurhaiskuihin Netanjassa ja Tel Avivissa. Iskuissa kuoli yhteensä kymmenen ihmistä.

Israelin armeijan mukaan joukot joutuivat tulituksen kohteiksi. Sotilaat vastasivat tuleen ja surmasivat miehet. Israelin mukaan miehet kuuluivat ääri-islamilaisiin Jihad- ja Hamas-järjestöihin.

Palestiinalaissilminnäkijä sanoi kolmen kuolleen olleen aseettomia teini-ikäisiä ja vain kahden muun kuuluneen äärijärjestöihin. Islamilainen jihad uhosi välittömästi iskun jälkeen kostavansa sen:

- Vihollisen on syytä varata arkkuja sotilailleen ja siirtokuntalaisilleen, koska iskumme kohdistuu syvälle Israeliin ja se tulee nopeasti, järjestön julkilausumassa sanottiin.

Myös palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas tuomitsi veriteot:

- Tällaisena aikana kun palestiinalaishallinto yrittää säilyttää rauhan, nämä murhat tähtäävät tahallisesti väkivallan kierteen uudistamiseen, Abbas sanoi.

Israel ilmoitti torstaina myös, että se aikoo rakentaa suuren poliisiaseman Jerusalemin ja Maale Adumimin juutalaissiirtokunnan väliin jäävälle alueelle.

Jo aiemmin Israel suututti palestiinalaiset kertomalla, että se aikoo käyttää palestiinalaisten maata turvamuurinsa rakentamiseen.