Saako kaisloja
poistaa myrkyttämällä
omasta rannasta?
Jos mökin tai kodin uimaranta ja veneväylä puskevat umpeen kaislaa, jotain täytyy tehdä. Kainaloitaan myöten vedessä huhkiminen kaislanniitossa on raskasta puuhaa, ja kertoja tarvitaan useita useina peräkkäisinä kesinä. Kaupoissa myytävillä glyfosaattivalmisteilla torjutaan ei-haluttuja kasveja puutarhoissa ja viljelyksillä. Kemiallinen torjunta voi houkuttaa myös rannan raivaajaa.
Saako oman rannan kaisloja ja ruokoja raivata vedestä kemiallisin keinoin, ylitarkastaja Sari Autio Suomen ympäristökeskuksen kemikaaliyksiköstä?
- Ei. Suomessa ei ole hyväksytty yhtään torjunta-ainetta vesistössä vesikasveihin käytettäväksi. Usealla glyfosaattivalmisteella on ollut rekisterissä hakemus vireillä tähän käyttötarkoitukseen, mutta yhtään myönteistä päätöstä ei ole tehty.
Miksi vesistökäyttöä ei sallita?
- Suomessa on sellainen kanta, että käyttö vesistössä ei ole puollettavaa. Jossain muissa maissa valmisteita käytetään tähän tarkoitukseen. Meillä ollaan katsottu, että torjunta-aineiden käyttö vesistössä ei ole tarpeellista eikä hyväksyttävää. Siinä kuitenkin laitetaan myrkyllistä ainetta vesistöön.
Mistä kuluttaja tietää, mihin kaikkeen tiettyä torjunta-ainetta saa käyttää?
- Kun valmiste hyväksytään myyntiin, myyntipäällysteissä lukee tarkkaan käyttötarkoitus ja käyttökohteet. Ainetta saa käyttää ainoastaan niihin, ja kaikki muu käyttö on torjunta-ainelain vastaista.
Kasvintuotannon tarkastuskeskus KTTK valvoo aineiden käyttöä ja markkinointia. Onko teillä törmätty glyfosaatin käyttöön kaislojen torjunnassa, apulaisjohtaja Eija-Leena Hynninen?
- Tällainen tapaus on tullut esiin Länsi-Suomessa viime vuonna. Usein nämä tulevat esiin sillä tavalla, että naapuri valittaa. Tulkinta voi olla hankalaa: jos kaisla on vedessä, käyttö ei ole sallittua, mutta jos kaisla on maalla, se on niin kuin rikkakasvi.
HANNA TOIVONEN