Uutiset

Suomalaistarhaajat
pitävät Ruotsin
lakiehdotusta vaalipelinä

Ruotsin hallituksen ehdotukset eläinsuojelulaista ovat ravistelleet suomalaistarhaajat hereille.

- Lakiehdotus ei perustu luotettavaan tieteelliseen näyttöön. On valitettavaa, että vaalien läheisyys Ruotsissa on johtanut paniikkiehdotukseen, Suomen turkiseläinten kasvattajain liiton toiminnanjohtaja Tuula Dahlman kertoo.

Liitto ei näe, että ehdotus toteutuessaan muuttaisi suomalaisten tuottajien tulevaisuuden suunnitelmia. Ruotsissa pidetään parlamenttivaalit syyskuussa 2006.

Uutistoimisto TT kertoi tiistaina Ruotsin hallituksen kaavailemista muutoksista eläinsuojelulakiin, jotka saattaisivat merkitä minkkitarhauksen loppua maassa. Ehdotuksessa vaaditaan, että minkin on pystyttävä kiipeilemään, metsästämään ja uimaan häkissään.

- Ruotsin linja poikkeaa selkeästi muiden pohjoismaiden linjasta. Näyttää siltä, että he eivät malta tutkia tai ottaa huomioon tutkimustuloksia.

- Jos tutkimustuloksissa ilmenee, että eläinten olosuhteissa on parantamisen varaa, niin sitten me toimimme sen mukaisesti, Dahlman sanoo.

Minkin tarhaukselle on Suomessa häkin kokoa ja pohjaverkkoa koskevia vaatimuksia. Häkissä on myös oltava pesäkoppi ja virikkeeksi olkia tai muuta pureskeltavaa.

Suomen eläinsuojeluyhdistyksen mielestä turkiseläinten olot eivät ole riittävän hyvät Suomessa.

- Mutta emme vaadi, että minkin- tai ketunkasvatus tulisi kieltää Suomessa, yhdistyksen eläinsuojelusihteeri Tiina Notko sanoo.