Uutiset

Alppialueiden tulvat helpottivat mutta vesimassojen vaara siirtyi Tonavalle

EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS<br />Sveitsin Luzernissa kaupunkilaiset ja turistit kulkivat keskiviikkona väliaikaisia jalkakäytäviä pitkin.
EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS
Sveitsin Luzernissa kaupunkilaiset ja turistit kulkivat keskiviikkona väliaikaisia jalkakäytäviä pitkin.

RISTO K. TÄHTINEN

Auringonpaiste päiviä kestäneiden sateiden jälkeen alkoi keskiviikkona helpottaa Alppien rinteiden tulvatilannetta. Ylempänä Alppien kylissä ja kaupungeissa käynnistyi vuosisadan ennätystulvan jälkien siivoaminen ja vahinkojen arviointi. Tonavan varrella kuitenkin vasta odotettiin tulvahuipun tuloa.

Monet alppisolat ja kaupunginosat Saksassa, Sveitsissä, Itävallassa ja Ranskassa olivat vielä veden alla.

Kuluvan viikon tulvissa on Euroopassa kuollut lähes 40 ihmistä ja uhriluvun pelätään nousevan sitä mukaa, kun kadonneita etsitään. Pahin tilanne on Romanissa, missä yli 28 ihmistä on kuollut ja tuhansia on kodittomina. Sveitsissä seitsemän ihmistä on saanut surmansa tulvien vuoksi, heistä kaksi oli palomiehinä pelastustöissä. Itävallassa tulvat ovat surmanneet ainakin viisi ihmistä.

Saksassa pohjoiseen ja itään virtaavat vesimassat aiheuttivat matkallaan useissa kaupungeissa ennätystulvia. Sveitsissä lukuisat ääriään myöten täynnä olevat järvet pitävät jokien vedet vielä päiviä tulvarajoilla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

München säilyi vahingoitta

Tonavan varrella Saksan Regensburgissa ja Passaussa keskiviikkona vasta odotettiin tulvahuipun tuloa yöllä. Suuri Tonava kykenee vetämään vedet, mutta jos sen sivujoista tulvahuiput tulevat yhtä aikaa Tonavaan, tilanne voi jokivarren kaupungeissa muodostua kriittiseksi..

Sama tilanne on Tonavan alajuoksulla Wienissa ja Budapestissa.

Münchenin ohi suurtulva vyöryi vahingoitta. Kremptenissä tulva jäi vain sentillä tulvavallien yläreunasta ja kaupunki pelastui veden vallasta.

Unkarissa, Romanissa ja Bulgariassa tulvatilanne jatkuu edelleen vaikeana. Alueella on odotettavissa vielä sateita, vaikka rankkasateiden pitäisi olla ohi. Auringon luvataan paistavan ainakin Alpeilla yli viikonvaihteen.

5 B:n pelätään yleistyvän

Ilmatieteilijät ennustavat monilla alueilla vuosisadan tulvat aiheuttaneen vaarallisen ns. 5 B -säätilan olevan tältä kertaa ohi. Ilmiö syntyy, kun matalapaine liikkuu Välimereltä hitaasti Pohjois-Balkanin ja Mustanmeren väliin. Lähes paikoillaan pysyvä matalapaine kierrättää pilviä vastapäivään kohti Alppeja ja niiden jatkona itään kohti Karpaatteja, mistä aiheutuvat kaatosateet.

Tämä 5 B tilanne on toistunut usein viime vuosina. Edellinen vuosisadan tulva Alpeilla oli vuonna 1999. Ilmatieteilijöiden mukaan ilmaston lämpeneminen tekee 5 B:n yleisemmäksi ja rajummaksi.

EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS<br />Tonavan vesi nousi Saksassa Regensburgin kohdalla uhkaavasti.
EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS
Tonavan vesi nousi Saksassa Regensburgin kohdalla uhkaavasti.