Uutiset

Venäjä tunnustaa Ivyn
ajautuneen karille

KALLE SCHÖNBERG

Venäjä aikoo selkeästi muuttaa politiikkansa Itsenäisten valtioiden yhteisöön kuuluvien entisten neuvostotasavaltojen kanssa. Käytännössä Venäjä tunnustaa, että sen koko Neuvostoliiton hajoamisen jälkeisen ajan ajama politiikka Ivy-maiden kytkemiseksi omaan etupiiriinsä ei ole onnistunut. Venäjän vaikutusvaltaa entisen Neuvostoliiton alueella on entisestään vähentänyt Georgiassa ja Ukrainassa parin viime vuoden aikana tapahtuneet länsimieliset vallankumoukset.

Venäläisten virkamiesten lausumissa kaikuukin nyt syvä pettymys Ivy-hankkeeseen.

- Uuden poliittisen suunnan ydin ei ole yritys palauttaa Venäjän vaikutusvaltaa, joka muka olisi menetetty "oranssien vallankumousten" vuoksi. Tällaista vaikutusvaltaa ei ole edes ollut. On ollut vain turhaan käytettyjä rahoja ja venäläisen kaasun varastamista, nimettömänä esiintyvä Kremlin korkea virkamies sanoo Venäjän valtiollisen RIA Novosti -tietotoimiston haastattelussa.

Suhteet tosiasioiden pohjalle

Venäjä aikookin heittää pois turhiksi osoittautuneet haaveet vahvoista liittosuhteista ainakin kaikkien Ivy-maiden kanssa ja aikoo luoda vastentahtoisiin yhteistyökumppaneihinsa suhteet uudelta tosiasiat huomioon ottavalta pohjalta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Käytännössä tämä saattaa merkitä näille maille esimerkiksi Venäjän toimittaman maakaasun, öljyn ja sähkön kallistumista. Venäjän edullisilla hinnoilla toimittamat energiavarat ovat olleet yksi tekijöistä, jotka ovat pitäneet Ivy-maat edes muodollisesti Venäjän vanavedessä. Nyt Venäjä ei halua enää jatkaa tätä tehottomaksi osoittautunutta käytäntöä.

- Venäjä ei ole tyytyväinen tilanteeseen, jossa se käytännössä tukee joukkoa maita, joihin se toimittaa energiaresursseja itselleen tappiollisilla hinnoilla, mutta kansa vain näkee siellä nälkää. Juuri tällainen tilanne luo pohjaa "oransseille vallankumouksille", joiden jälkeen muutokset ovat pieniä, mutta uudet hallitsijat tai ainakin jotkut niistä saavat paikkansa amerikkalaisilta, Kremlin virkamies sanoo.

Pelisäännöt lännen kanssa

RIA Novostin haastatteleman Kremlin virkamiehen mukaan Venäjän uuden lähialuepolitiikan tavoitteena on myös luoda pelisäännöt Yhdysvaltojen ja Euroopan yhteisön kanssa siitä, miten toimia entisen Neuvostoliiton alueella. Venäjä on useaan otteeseen arvostellut länsimaita entisen Neuvostoliiton alueen pakkodemokratisoimisesta. Kremlin virkamiehen mukaan Venäjä haluaa päästä länsimaiden kanssa yhteisymmärrykseen siitä miten alueella pitäisi toimia.

- Entisen Neuvostoliiton alueella käydään taistelua käytännössä ilman sääntöjä. Venäjä haluaa luoda tällaiset säännöt ja haluaa niiden olevan sivilisoituneet, Kremlin virkamies korostaa.