Talous

Benefonin pääomistaja penää
sijoittajilta kärsivällisyyttä

TS/Timo Jerkku<br />Brian Katzen (oik.) vakuuttaa, etteivät hän ja hänen yhtiökumppaninsa Jeffrey Crevoiserat ole luopumassa Benefonin osakkeista.
TS/Timo Jerkku
Brian Katzen (oik.) vakuuttaa, etteivät hän ja hänen yhtiökumppaninsa Jeffrey Crevoiserat ole luopumassa Benefonin osakkeista.

Timo Anttila

Benefonin hallituksen puheenjohtaja Brian Katzen kummastelee yhtiön osakekurssin suurta heilahtelua kesän aikana. Kesäkuun puolessa välissä osakkeen hinta kaksinkertaistui muutamassa päivässä tullakseen sitten nopeasti takaisin vanhalle tasolleen. Viime viikon torstaina kurssi romahti yli 26 prosenttia.

- En tiedä, mistä tämä johtuu. Joku on voinut kotiuttaa voittojaan, mutta mitään varsinaista syytä heilahtelulle ei mielestäni ole olemassa. En edes tiedä, ketkä ovat kauppaa osakkeilla käyneet, Lontoosta tavoitettu Katzen sanoo.

Eteläafrikkalainen Katzen on toinen Benefonista noin 65 prosenttia hallitsevan Octagon-sijoitusyhtiön omistajista. Duon toinen jäsen on amerikkalainen Jeffrey B. Crevoiserat .

Katzen epäilee, että osa sijoittajista on hermostunut, kun neuvottelut pääasiassa Yhdysvalloista tulevien sijoittajien kanssa ovat pitkittyneet. Yhtiö on hakemassa 25 miljoonan euron rahoitusta, jolla turvataan muun muassa paikannuspuhelinmalliston kehittäminen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Nämä neuvottelut etenevät. Me emme muun muassa Suomen pörssisääntöjen takia saa kertoa keskeneräisestä asiasta enempää. Voin kuitenkin vakuuttaa, että Octagon ei ole lähdössä Benefonista mihinkään. Uudet sijoittajatkin vaativat, että me jäämme yhtiön pääomistajaksi, koska he haluavat olla mukana ainoastaan rahoittajina. Me teemme ja olemme kuluneiden kolmen vuoden aikana aina tehneet Benefonissa juuri sen, mitä olemme luvanneet, Katzen vakuuttaa.

Uutuuspuhelimen hinnaksi 500 euroa

Rahoituskuvion piti alunperin selkiintyä jo heinäkuussa. Yhtiö kertoi keväällä, että rahoituksen saaminen on elintärkeää uusien tuotteiden kehittämiselle ja valmistamiselle. Katzenin mukaan syksyllä Suomessa, Britanniassa ja Kiinassa myyntiin tulevaksi suunniteltu uusi paikannuspuhelin ei ole vaarassa.

- Benefonilla ei tällä hetkellä ole rahapulaa. Uuden puhelinmallin ensimmäiset koesarjat on jo valmistettu Kiinassa. Tämä asia etenee suunnitelmien mukaan.

Uutta puhelinta valmistetaan Kiinassa maan suurimpiin matkapuhelinvalmistajiin kuuluvan China Putianin tehtaalla. Katzen arvelee, että Kiinassa puhelinta ei myydä Benefon-nimisenä, vaan jokin Putianin omistaman tuotemerkin alla. Suomessa ja Britanniassa noin 500 euroa maksava puhelin myydään Benefonina.

- Tuotanto Kiinassa ei merkitse, etteikö valmistusta tarvittaisi myös Salossa. Salo säilyy Benefonin kotipaikkana ja valmistuslinjaa työntekijöineen tarvitaan tuotekehityksen apuna ja erikoissarjojen tekemisessä, hän sanoo.