Uutiset

21 kuntaa hakee hammasvaivoihin helpotusta viikonloppuisin Turusta

TS/Hanna Koikkalainen<br />Hammashoitaja Marika Ruohonen ja erikoistuva hammaslääkäri Kaisa Otava paransivat proteesin kuntoa Turun yliopiston uudistetuissa tiloissa keskiviikkona.
TS/Hanna Koikkalainen
Hammashoitaja Marika Ruohonen ja erikoistuva hammaslääkäri Kaisa Otava paransivat proteesin kuntoa Turun yliopiston uudistetuissa tiloissa keskiviikkona.

AKI PUUPPONEN

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin 21 kuntaa aloittaa yhteiset hammaslääkärin viikonloppupäivystykset Dentaliassa Lemminkäisenkatu 2:ssa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna.

Uudistus koskettaa yli 422 000 ihmistä. Sen ansiosta joidenkin kuntalaisten lääkärimatkat pitenevät. Esimerkiksi uusikaupunkilainen potilas joutuu kulkemaan 70 kilometrin matkan Turkuun, jotta hän saa helpotusta hammasvaivoihinsa.

Kiinteät kulut väkiluvun mukaan

Sosiaali- ja terveysministeriö on rahoittanut hanketta 113 000 eurolla. Tällä katetaan kiinteät kulut, kuten laitteiden kunnossapito ja palkkakustannukset.

Kunnille koituvat kiinteät kulut on jyvitetty niiden asukaslukujen mukaan.

Pieni paikkakunta saattaa selvitä pelkillä 1 300 euron kiinteillä vuosikustannuksilla, jos sen asukkaat eivät käy yhtenäkään viikonloppuna hammaslääkärin päivystyksessä.

Rahalliset säästöt ovat yksi syy, miksi hammaslääkäripäivystystä päätettiin lähteä muuttamaan.

- Esimerkiksi Turku on ostanut kahdelta yksityiseltä palveluntarjoajalta hammaslääkäripäivystyksen viikonloppuna. Laskimme, että asiakasmaksut laskisivat vajaalla kymmenellä eurolla asiakasta kohden, johtava ylihammaslääkäri Anna-Leena Eriksson kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Viikonvaihteen henkilökuntapula terveyskeskuksissa ja hoitotakuun toteutuminen ovat antaneet vauhtia uudistukselle.

Laitila ja Pyhäranta sekä Sauvo ja Paimio ovat päättäneet jäädä yhteisen viikonloppupäivystyksen ulkopuolelle.

Happonen pitää Laitilan ja Pyhärannan päätöstä luontevana ratkaisua niiden etäisyyden takia. Kuntalaisten on luontevampaa hankkia päivystyspalvelunsa Raumalta kuin Turusta.

Sauvolaiset ja paimiolaiset hakevat viikonloppuisin hammaslääkäripalvelunsa yksityissektorilta. Kuntayhtymän johtaja Ritva Päivärinta perustelee Paimion ja Sauvon valintaa henkilökunta- ja rahapulalla.

- Joskus päivystyskäyntejä on vain muutama kuukaudessa, joten tulee halvemmaksi vain maksaa pelkkää käynnin hinta (yksityiselle), Päivärinta sanoo.

Sauvon ja Paimion kunnanhallitukset käsittelevät asiaa torstaina.

Turun arkipäivystys siirtyy Dentaliaan

Terveyskeskusten hammaslääkäreiden ja -hoitajien lisäksi uudistus työllistää yliopisto-opiskelijoita.

Koska päivystyspiste sijaitsee yliopiston tiloissa, myös Turun yliopistossa erikoistuvat hammaslääkärit ja -hoitajat saavat oppia viikonlopputöissään.

Tarvittaessa päivystysapua voidaan ostaa myös yksityiseltä sektorilta.

Turun hammashoidon arkipäivystys siirtyy samassa yhteydessä Luolavuorentieltä Lemminkäisenkadulle Dentalian uudistettuihin tiloihin.

Kipu on yksilöllistä

Pelkkä hampaan lohkeaminen ei kelpaa syyksi viikonloppuhoitoon pääsyyn. Vaatimuksena on, että vaivan pitää olla vakava.

Päivystyksessä tehdään ensiavun vaatimat toimenpiteet. Sosiaali- ja terveysministeriö on määrittänyt sen, millä perusteilla potilas pääsee hammashoitoon.

- Tarkoituksena ei ole, että pitkään jatkunutta hammassärkyä päätetään tullaan hoidattamaan juuri lauantaina.

- Jokainen hoitopäätös tehdään yksilöllisesti.