Uutiset

Parlamentti lykkäsi Irakin
perustuslakiäänestystä

EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS<br />Shiiakaupungissa Najafissa kadulla iloittiin perustuslain valmistumisesta. Sunnialueilla mielenosoitukset suuntatuivat lakia vastaan.
EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS
Shiiakaupungissa Najafissa kadulla iloittiin perustuslain valmistumisesta. Sunnialueilla mielenosoitukset suuntatuivat lakia vastaan.

Irakin parlamentti lykkäsi äänestystä maan uudesta perustuslaista kolmella päivällä.

Perustuslakiluonnos valmistui aikarajaan mennessä maanantaina juuri ennen puolta yötä, mutta kiistakysymyksiä on edelleen auki.

Parlamentti päättikin siirtää äänestystä, jotta sunnitkin saataisiin luonnoksen taakse. Sunnien pelätään kaatavan luonnos äänestyksessä, sillä he eivät ole tyytyväisiä shiiamuslimien ja kurdien kannattamaan liittovaltiomalliin. Heidän mukaansa liittovaltiomalli heikentää sunnivähemmistön asemaa, sillä Irakin öljyvarat sijaitsevat enimmäkseen pohjoisilla kurdialueilla ja etelän shiia-alueilla.

- Perustuslaki on täynnä maamiinoja, jotka tulevat räjäyttämään irakilaiset ja Irakin kahtia. Luonnoksessa on vielä ainakin 20 kiistanalaista kohtaa, sunnien neuvottelija Saleh al-Mutlak sanoi.

Irakin pääministeri Ibrahim Jaafari puolestaan oli toiveikas sen suhteen, että luonnos saataisiin kaikkia tyydyttävään muotoon kolmen lisäpäivän aikana. Hänen mukaansa vain kahdesta sopimuksen osasta on vielä erimielisyyksiä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Myös eräs kurdijohtaja kannusti irakilaisia yhdistämään voimansa perustuslain läpiviemiseksi. Hallitus toivoo, että uusi perustuslaki vähentäisi kapinallisten iskuja tai jopa lopettaisi ne.

EU kuulutti sellaisen perustuslakiluonnoksen perään, joka tyydyttäisi Irakin kaikkia etnisiä ryhmiä.

- On tärkeää, että kaikki irakilaiset otetaan huomioon, Euroopan unionin komission tiedottaja painotti.

Yhdysvallat on ilmaissut tyytyväisyytensä Irakin uuteen perustuslakiehdotukseen. Valkoisen talon mukaan myöhään maanantaina parlamentille luovutettu luonnos on jälleen uusi askel prosessissa siitäkin huolimatta, että lakiluonnoksen hiomiseen on otettu vielä jatkoaikaa.

Valkoisen talon tiedottaja Scott McClellan kehui viikon aikana tapahtunutta kehitystä yhteisymmärryksessä eri muslimiryhmien välillä.

Arabimaissa pelätään itsehallintovaatimusta

Arabimaissa Irakin liittovaltiosuunnitelmia seurataan tarkkaan. Kairon Al Ahram -keskuksen asiantuntija Nabil Abdel-Fattah sanoi, että Irakin mallin pelätään käynnistävän etnisten ryhmien itsehallintovaatimukset muissakin arabivaltioissa.

- Liittovaltio ei kuulunut arabien poliittiseen sanavarastoon ennen tätä, hän sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Parlamentin on tarkoitus äänestää perustuslakiluonnoksesta viimeistään perjantaina. Luonnoksen hyväksymiseen vaaditaan yksinkertainen enemmistö. Luonnoksen takana olevilla shiioilla ja kurdeilla on selvä enemmistö Irakin 275-jäsenisessä parlamentissa. Jos parlamentti hyväksyy luonnoksen, se joutuu kansanäänestykseen 15. lokakuuta.

Lokakuuksi suunnitellussa kansaäänestyksessä luonnos voi kaatua, jos kaksi kolmasosaa äänestäjistä kolmessa Irakin 18 maakunnasta torjuu sen.

Ainakin 22 kuoli kolmessa erillisessä kapinallisten iskussa Irakissa tiistaina.