Uutiset

Hautala: Vanhanen pohjustaa jo tietä Natoon

LEHTIKUVA/STR<br />Heidi Hautala ja Oras Tynkkynen jumppatapahtumassa leikkipuistossa Rovaniemellä Vihreän liiton kesäkokouksessa.
LEHTIKUVA/STR
Heidi Hautala ja Oras Tynkkynen jumppatapahtumassa leikkipuistossa Rovaniemellä Vihreän liiton kesäkokouksessa.

Taneli Heikka

Vihreiden presidenttiehdokas Heidi Hautala epäilee pääministeri Matti Vanhasen valmistelevan siirtymistä Nato-jäsenyyden kannalle.

- Vanhanen ei ole mikään spontaani mies, vaan valmistelee kantojaan pitkäjänteisesti. Ajattelen, että hän rakentaa askel askeleelta pohjaa Nato-jäsenyydelle, Hautala sanoi vihreiden eduskuntaryhmän kokouksessa Rovaniemellä tiistaina.

Hautala pisti lusikkansa presidenttiehdokkaiden välillä poreilevaan kuumaan turvallisuuspoliittiseen liemeen, jossa läntinen puolustusliitto Nato on ydinluu. Keskustan tuleva presidenttiehdokas, pääministeri Vanhanen korosti maanantaina Yhdysvaltain merkitystä Euroopan puolustuksessa.

Hautala ihmettelee kantaa, sillä aiemmin hallitus on korostanut, että EU on Suomen turvallisuuspolitiikan suuri visio.

- Kuulun niihin, jotka näkevät, että Yhdysvalloilla on ollut merkittävä rooli Euroopan turvallisuudessa ja rautaesiripun romahtamisessa. Transatlanttisia suhteita pitää nyt rakentaa uudelta pohjalta, mutta Nato on siihen liian kapea väline, Hautala sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hautalalta lähtee terveiset myös ministeri Max Jakobsonille , joka viikonvaihteessa vaati jälleen Suomea liittymään Natoon EU:n turvatakuiden romahdettua perustuslain mukana.

- Ihmettelen, että niinkin pätevä kansainvälisen politiikan konkari kuin Jakobson ei ymmärrä EU-prosessin luonnetta. On hassu ajatus, että turvatakuut olivat olemassa, ja sitten ne yhtäkkiä romahtivat, Hautala sanoo.

Hautalan mielestä 25:n EU maan keskinäinen solidaarisuus ja avunantovelvoite hädän uhatessa ei ole kadonnut mihinkään.

Lisää sattumia soppaan heitti vihreiden puheenjohtaja Tarja Cronberg , jonka mielestä sotilaallisia turvatakuita ei nykymaailmassa tarvita ensinkään. Hänen mielestään Suomelle riittävät pohjoisen Euroopan uskottavimmat puolustusvoimat sekä vakuuttuneisuus siitä, että EU-maan kimppuun hyökkääminen ei ole ajateltavissa.

- Tarvitseeko EU-maa sotilaallisia turvatakuita? Oma vastaukseni on ei. Tätä kysymystä joudutaan pohtimaan uudestaan vasta, jos EU:n hajoamisprosessi alkaisi. Siitä ei ole merkkejä, Cronberg sanoo.

Köyhyyspaketti olisi veroalesta pois

Oppositiopuolue vihreät julkisti Rovaniemellä köyhyyspakettinsa. Puolue ehdottaa työmarkkinatuen ja toimeentulotuen nostamista, äitiys-, isyys- ja vanhempainrahan nostoa, sekä toimeentulotuen maksatuksen siirtämistä kunnilta Kelalle eli valtiolle. Kohennusta luvataan esimerkiksi pitkäaikaistyöttömien, yksinhuoltajien ja vapautuvien vankien talouteen.

Vihreiden köyhyyspaketin hintalappu on 238 miljoonaa euroa. Puolueen mielestä hallitus on jo luvannut 150 miljoonaa köyhille varallisuusveron poiston yhteydessä syksyllä 2004. Loput vajaa 100 miljoonaa vihreät ottaisivat veronkevennyksiä karsimalla.

- Meidän mielestämme köyhyyden vähentäminen on tärkeämpää kuin veronkevennykset, sanoo paketin suunnittelusta vastannut kansanedustaja Rosa Meriläinen.

Hallitus on lupaillut köyhyyspakettia, jossa esimerkiksi poistettaisiin asumistuen seitsemän prosentin omavastuuosuus. Vihreät myöntävät, että ehdotukset ovat samansuuntaisia, vaikkakin teknisesti erilaisia.

- Meidän pakettimme kohdistuu samoille henkilöille kuin hallituksen paketti, mutta vielä useammille, Meriläinen sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy