Talous

Uusi sikalinja leikkaa työpaikkoja Forssassa

TS/Jonny Holmén<br />HK Ruokatalo vähentää väkeä Forssan teurastamolta. Sikojen teurastuksesta katoaa uuden linjan myötä 68 työpaikkaa.
TS/Jonny Holmén
HK Ruokatalo vähentää väkeä Forssan teurastamolta. Sikojen teurastuksesta katoaa uuden linjan myötä 68 työpaikkaa.

Eeva Suojanen

HK Ruokatalon Forssan tuotantolaitoksella alkoivat maanantaina teurastamon yt-neuvottelut. Forssaan on valmistumassa uusi pitkälti automatisoitu sikateurastuslinja, joka tarvitsee nykyistä vähemmän työntekijöitä. Irtisanomisuhka koskee arviolta 68 työntekijää, joista 65 tuotannosta ja kolme konttorista.

Vähentämistarve koskee sikateurastuslaitosta ja sen sivuosastoja, mutta ei muita pääosastoja kuten leikkaamoa ja jatkokäsittelyä. Automatisointi vähentää sikateurastuksen, suoliosaston ja sairasteurastamon työntekijöitten tarpeen alle puoleen nykyisestä. Nykyisin teurastuksessa sivuosastoineen ja toimistoineen on 140 työntekijää. Kaikkiaan Forssan teurastamolla työskentelee vakituisesti 600 henkilöä.

Johtaja Risto Koiviston mukaan vuosituotanto Forssassa on 60 miljoonaa sikakiloa, ja ennusteen mukaan säilyy samana ensi vuonnakin.

Forssan nykyinen teurastuslinja on parikymmentä vuotta vanha. Moderni sikalinja pikajäähdyttämöineen oli 20 miljoonan euron investointi. Koiviston mukaan se parantaa kustannustehokkuutta ja turvaa kilpailukyvyn ja sikateurastuksen edellytykset pitkälle tulevaisuuteen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

HK Ruokatalon sikateurastus on keskitetty Forssaan ja Mellilään. Työvoimavähennykset eivät koske Mellilän tuotantolaitosta, jossa teurastuslinja on huomattavasti nuorempi. HK Ruokatalolta on odotettavissa myöhemmin muilla tuotantolaitoksilla "tuotantoa virtaviivaistavia" ratkaisuja, jotka saattavat merkitä työpaikkojen vähennyksiä tai jopa tuotantolaitosten lopettamista.

Pääluottamusmies Esa Wahl-sten kertoo, että työpaikkojen vähennyksiä tiedettiin linjan uusimisen vuoksi kyllä odottaa, mutta irtisanottavien määrä oli järkyttävä yllätys.

- Isossa talossa olisi voitu järjestelyt hoitaa lempeämmällä linjalla, ja sitä oli ylimmän johdon taholta mielestäni lupailtukin. Nyt kuitenkin tuntuu, että eläkejärjestelyt ovat talolle liian kalliit ja irtisanottaviksi joudutaan nuoremmasta päästä.

Wahlsten toivoo kuitenkin maanantaina alkavissa yt-neuvotteluissa päästävän parempiin ratkaisuihin.