Talous

Hiililauhdelaitosten kattilat seisseet kuukausia kylminä

TS/Jari Rantanen<br />Meri-Porin hiilivoimalaitos on tupruttanut savua viimeksi maaliskuun lopulla.
TS/Jari Rantanen
Meri-Porin hiilivoimalaitos on tupruttanut savua viimeksi maaliskuun lopulla.

JARI RANTANEN

Fortumin iso hiilivoimalaitos Porin Tahkoluodossa seisoo kahdentoista tunnin käynnistysvalmiudessa. Työntekijät tulevat ja tekevät työvuoronsa normaaliin tapaan, mutta savua 560 megawatin voimalaitos on tupruttanut piipustaan viimeksi maaliskuun lopulla. Kivihiilellä tuotetulla lauhdesähköllä ei ole nyt kysyntää, kun pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla on tarjolla runsaasti vesivoimaa.

Kivihiilen käyttö on laskenut jyrkästi viime vuodesta, jolloin Fortumille ja Teollisuuden Voiman osakkaille sähköä tuottava Meri-Porin iso hiilivoimalalakin kävi lähes läpi vuoden ja teki 3,5 terawattitunnin (miljardin kilowattitunnin) ennätystuotannon. Voimalaitospäällikkö Alpo Savikoski odottaa nyt, että lauhdesähköäkin tarvitaan taas viimeistään, kun pakkaset alkavat. Vähäpäästöinen ja hyötysuhteeltaan hyvä, 12 vuotta sitten valmistunut Meri-Porin kivihiililaitos kuuluu silloin ensimmäisten käynnistettävien joukkoon.

Hiilen kulutus putosi puoleen

Tilastokeskuksen tiistaina julkistamat tiedot kivihiilen käytöstä vuoden alkupuoliskolla kertovat kulutuksen pudonneen lähes puoleen vuoden takaisesta, 3,8 miljoonasta tonnista vajaaseen 2 miljoonaan tonniin. Lasku johtuu kivihiilellä tuotetun lauhdesähkön määrän vähenemisestä. Hiilikattiloista ovat käyneet kunnolla vain Helsingin ja Naantalin vastapainelaitokset, jotka tuottavat sähkön lisäksi kaukolämpöä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Energiateollisuuden keskusjärjestön pikatilaston mukaan lauhdesähkön tuotanto jäi tammi-kesäkuussa 3,2 miljoonaan terawattituntiin. Luku on 66 prosenttia pienempi kuin vuoden 2004 alkupuoliskolla. Lauhdesähkön tuotannon laskun taustalla on normaalien kysynnän vaihteluiden lisäksi kivihiilen tuntuva kallistuminen parin viime vuoden aikana. Kivihiilellä tuotetun sähkön polttoainekustannukset ovat nyt korkeammat kuin sähkön markkinahinta.

Hiilenpolton väheneminen pienentää merkittävästi myös Suomen hiilidioksidipäästöjä. Energiantuotannon hiilidioksidipäästöt jäivät tammi-maaliskuussa 16,8 miljoonaan tonniin, kun viime vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden päästöt olivat 19,9 miljoonaa tonnia hiilidioksidia. Tämän vuoden kuuden ensimmäisen kuukauden hiilidioksidipäästöt saadaan julki vasta syyskuussa.

Kivihiiltä poltettiin sähköntuotannossa runsaasti viime ja edellisvuonna, kun Pohjoismaiden vesivoimalaitosten varastoaltaissa oli niukasti vettä turbiineihin juoksutettavaksi. Nyt tilanne on toinen, ja kivihiilen tuonti Suomeen on romahtanut vielä käyttöäkin voimakkaammin.

Vuosi sitten voimayhtiöt varautuivat kuivien vuosien kokemusten jälkeen talvikauteen kasvattamalla kivihiilivarastojaan ennätystuonnilla. Keväällä voimalaitosten varastokentille jäi runsaasti kivihiiltä, ja uusia hiililasteja on tuotu tänä vuonna harvakseltaan.

Porin Tahkoluodon syväsataman laituriin tuotiin viime vuonna kivihiiltä 1,9 miljoonaa tonnia. Tänä vuonna satamajohtaja Harri Virta arvioi hiilentuonnin jäävän 700 000 tonniin, eikä ensi vuodelta odoteta sen parempaa kivihiililiikennettä.

Tahkoluodon vähäkin hiililiikenne on jäänyt metalliteollisuuden hiilenkäytön varaan. Energiantuotantoon menevää hiiltä Tahkoluodossa ei nyt käsitellä. Tahkoluotoon tuodaan isoilla noin 130 000 tonnin lasteja vetävillä valtamerilaivoilla hiiltä, joka laivataan edelleen pienemmillä aluksilla Rautaruukille Raaheen.