Talous

Lämpöherkän paperin
kysyntä kasvaa ripeästi

TS/Jorma Pihlava<br />Toimitusjohtajat Christian Ivars (vas.) ja Pertti Mäkelä vakuuttavat kaupan olevan molemmille osapuolille tärkeä asia ja turvaavan työtä pitkäksi aikaa.
TS/Jorma Pihlava
Toimitusjohtajat Christian Ivars (vas.) ja Pertti Mäkelä vakuuttavat kaupan olevan molemmille osapuolille tärkeä asia ja turvaavan työtä pitkäksi aikaa.

JORMA PIHLAVA

Lämpöherkkiä papereita Kauttualla valmistava Jujo Thermal Oy ostaa Ahlstrom Kauttua Oy:n koko osakekannan. Kaupalla Jujo Thermal haluaa laajentaa toimintaansa ja vahvistaa asemiaan kasvavilla kansainvälisillä markkinoilla.

Toimitusjohtaja Christian Ivars sanoo kaupan tukevan yhtiön strategiaa ja olevan luonnollinen jatko helmikuussa julkistetulle päällystyskoneinvestoinnille.

- Nyt tehdyllä kaupalla Jujo Thermal turvaa merkittävästi kasvavan pohjapaperitarpeensa pitkäksi aikaa, Ivars toteaa.

Runsaat 25 miljoonan euroa maksava päällystyskone tulee käyttöön vuoden kuluttua ja se lisää tehtaan lämpöherkkien paperien tuotantokykyä 30 000 tonnilla vuodessa.

- Päällystyskone avaa uusia mahdollisuuksia ja parantaa asemaamme maailmanmarkkinoilla. Markkinat ovat jo useita vuosia kasvaneet kaksinumeroisen prosenttiluvun verran. Kuluvan vuoden kasvuennuste on 12-13 prosenttia. Euroopan markkinoilla se tarkoittaa 35 000:ta tonnia, Ivars selvittää.

Markkinaosuutta Euroopasta lisää

Jujo Thermalin markkinaosuus Euroopassa on reilut kymmenen prosenttia. Parhaimmillaan euralaisyritys on lohkaissut 17-18 prosentin osuuden, mutta menettänyt asemiaan riittämättömän tuotantokapasiteetin vuoksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ivars ilmoittaa yhtiön haluavan nyt saavuttaa menetetyn markkinaosuuden ja jopa kasvattaa sitä, mutta huomauttaa, ettei volyymin kasvattaminen ole ylimmäinen tavoite.

- Jujo koetaan maailmalla laatujohtajana. Tuotemerkkiämme on jopa laittomasti kopioitu. Me tähtäämme ensisijaisesti korkean jalostusasteen tuotteisiin, mutta kassakuittipaperikin pysyy silti yhtenä tukijalkana. Meidän kilpailuvalttimme ovat ainutlaatuinen päällystysosaaminen ja kokonaistehokkuus.

Jujo Thermal on suomalais-japanilainen yhteisyritys, joka on tehnyt voitollista tulosta vuodesta 1996. Toimitusjohtaja Ivars sanoo yhtiön olleen velaton vuodesta 2000, joskaan ei enää tiistaina julkaisun osakekaupan jälkeen. Yhtiön kontolle tullutta velkavastuuta ei kuitenkaan kerrota, ei liioin osakkeiden kauppahintaa.

Yksi paperikone jää Ahlstromille

Omistajavaihdos koskee 145:tä työntekijää ja toimihenkilöä. Ahlstrom Kauttua Oy:stä tulee Jujo Thermal Oy:n tytäryhtiö siirtymäkaudeksi, joka Ivarsin ja Ahlstrom Kauttuan toimitusjohtajan Pertti Mäkelän mukaan kestää useita vuosia. Mäkelä jatkaa toistaiseksi tytäryhtiön toimitusjohtajana.

Ahlstrom Kauttuan paperikoneista toinen, PK 4:ksi kutsuttu, ei kuulu kauppaan. Krepattuja papereita valmistava kone jää Kauttualle Ahlstrom Oyj:n omistukseen. Se jatkaa käyttömiehistöineen toimintaansa normaalisti.

Osakekauppaan liittyvän sopimuksen mukaan Kauttuan tehdas jatkaa Ahlstromin tarra- ja etikettipapereiden valmistusta, mutta niiden määrä vähenee sitä mukaa kun Jujon pohjapaperin tuotantomäärät kasvavat. Siirtymäkauden aikana Ahlstrom siirtää tuotteidensa valmistusta muille Euroopan tehtailleen.

- Ahlstromhan on Jujo Thermalin toinen pääomistaja ja haluaa tukea sen kasvupyrkimyksiä. Toisaalta meillä on Euroopassa useita tehtaita ja viemällä tarrojen ja etikettien valmistuksen sinne olemme lähempänä asiakkaitamme, mikä on meidän etujemme mukaista, Pertti Mäkelä taustoittaa. Hän korostaa kaupan olevan molemmille osapuolille tärkeä asia, joka turvaa työtä pitkäksi aikaa.

Jujo Thermal ja Ahlstrom Kauttua toimivat samassa tehdaskiinteistössä Eurajoen rannalla Kauttualla.