Talous

DaimlerChrysler vaihtaa johtajaa

EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS<br />Chrysleriä vetänyt Dieter Zetsche korvaa DaimlerChrysler konsernin johdossa Jürgen Schremppin.
EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS
Chrysleriä vetänyt Dieter Zetsche korvaa DaimlerChrysler konsernin johdossa Jürgen Schremppin.

Helsinki (Startel)

Autojätti DaimlerChryslerin pääjohtaja Jürgen Schrempp jättää paikkansa tämän vuoden loppuun mennessä. Tilalle nousee Chrysleriä johtanut Dieter Zetsche .

Schrempp jättää paikkansa kaksi vuotta sovittua aiemmin.

Schrempp kätilöi Daimlerin ja Chryslerin 36 miljardia dollaria maksaneen liiton, joka ruusuiselta näyttävästä alustaan on johtanut osakkeenomistajien kritiikkiin. Alussa murheenkryyni oli Chryslerin nikottelu, mutta tämän saatua mallistonsa kuntoon alkoivat Mercedeksen ongelmat. Esimerkiksi autojen laatu on saanut Yhdysvalloissa rajuakin kritiikkiä. Kilpailija BMW on hyötynyt tilanteesta.

- Hänen alaisuudessaan Mercedes-Benz -ikoni on laskenut arvossa. Finanssikuri konsernissa on höltynyt, kun rahaa on heitetty Chryslerille, kommentoi Cantor Fitzgeraldin analyytikko Stephen Pope .

Zetsche puolestaan on saanut Chryslerin voitolliseksi. Ilmoitus Schrempin lähdöstä ja Zetschen tarttumisesta ohjaksiin pökkäsi DaimlerChryslerin osakekurssin Frankfurtissa jyrkkään, lähes kymmenen prosentin nousuun.

Istanbulissa syntynyt 52-vuotias Zetsche on koulutukseen insinööri. Tekniikan tohtoriksi hän väitteli vuonna 1982.

Yhtiö ilmoitti torstaina myös toisen neljänneksen tuloksestaan. Se parani 577 miljoonasta eurosta 737 miljoonaan euroon.