Uutiset

Espanja hyväksyi samaa sukupuolta olevien avioliitot

Madrid,
(STT-Reuters-DPA)

Espanjan parlamentti päätti tänään hyväksyä lain, joka laillistaa samaa sukupuolta olevien avioliitot. Päätös syntyi äänin 187-147. Lakia kannattivat kaikki puolueet keskustaoikeistolaista PP:tä sekä Katalonian alueellisia edustajia lukuun ottamatta. Katolinen kirkko vastusti lakia kiivaasti.

Laki takaa nais- ja miespareille samat oikeudet kuin heteropareille, mukaanlukien perintöoikeuden sekä oikeuden adoptioon.

PP:n hallitsema parlamentin ylähuone oli aiemmin käyttänyt veto-oikeuttaan lakia vastaan, mutta parlamentti kumosi sen päätöksen. Aiemmin vastaavat avioliitot on sallittu Belgiassa ja Hollannissa sekä aiemmin tällä viikolla Kanadassa.

Parlamentti hyväksyi istunnossaan myös lain, joka mahdollistaa aiempaa selvästi nopeammat avioerot. Uuden lain mukaan avioparin ei enää tarvitse ennen eroa asua pitkiä aikoja erillään, eikä eroon tarvitse enää antaa mitään konkreettista perustelua, kuten esimerkiksi aviopuolison uskottomuutta tai alkoholiongelmaa.

Jos molemmat aviopuolisot haluavat eroa, prosessi kestää kaksi kuukautta, jos taas asiasta on erimielisyyttä, kuusi kuukautta.