Talous

ABB panostaa sähköisiin
laivan potkureihin

TS/<br />ABB keskittää toimintojaan Helsingin Vuosaareen, jonne tuotanto siirtyy vuonna 2007 Pitäjänmäestä. Kuva Vuosaaren tehtaalta.
TS/
ABB keskittää toimintojaan Helsingin Vuosaareen, jonne tuotanto siirtyy vuonna 2007 Pitäjänmäestä. Kuva Vuosaaren tehtaalta.

Helsinki (STT)

ABB investoi 20 miljoonaa euroa sähköisten laivan potkureitten tekoon Suomessa.

  Yhtiö vahvistaa Marine-liiketoimintayksikköään, jossa henkilöstön määrä nousee nykyisestä 150:stä yli kahteensataan, kertoo yksikön johtaja Pekka Koskinen . ABB keskittää toimintojaan Helsingin Vuosaareen, jonne tuotanto siirtyy vuonna 2007 Pitäjänmäestä. Tuotantolaitoksen yhteyteen tulee Aker-konsernin Aker Arctic Research Centre , jossa ABB on vähemmistöosakkaana. Tulevaisuutta on rakentaa potkureita jääolosuhteisiin.

Koskisen mielestä laivanrakennusbisneksessä voidaan työtä tehdä myös Suomessa, vaikka ala on mitä globaalein. Telakat sijaitsevat eri puolilla maailmaa, varustamot toisaalla ja laivat nekin maailman merillä..

- Me voimme myös toimia missä päin maailmaa hyvänsä. Meillä on osaamista, joka on kertynyt monen vuoden ajalta, sanoi Koskinen keskiviikkona Helsingissä pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

ABB:n potkureille on kysyntää tällä hetkellä telakoilla mm. Kiinassa ja Koreassa. Aasian kysyntä risteilyaluksille kasvaa edelleen. Samoin tarvitaan ökylaivojen potkureita rikkaammille ihmisille mm. Italiassa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kuitenkin kasvua odotetaan erityisesti rahtiliikenteeseen, joka toimii pohjoisilla vesillä, arvioi Koskinen.

Maailmalla ABB pahimpia kilpailijoita ovat Siemens , Ahlstom ja Rolls Royce . ABB:n osuus markkinoilla on kappalemäärässä vajaat 40 prosenttia.

Kansainvälinen sähkö- ja automaatioteknologiayhtymä ABB on johtava Azipod-sähköpotkureitten tuottaja maailmassa. Ensimmäinen Azipod-potkurijärjestelmä valmistui vuonna 1990 Suomessa, jossa se on alun perin kehitettykin. Yhtiö kehuu potkureitaan ympäristöystävällisiksi, energiaa säästäviksi, hyvin ohjautuviksi ja äänettömiksi. Jälkimmäinen ominaisuus hyödyntää niin laivoilla työskenteleviä kuin niillä huvittelevia.

ABB:llä on töissa maailmanlaajuisesti 100 000 ihmistä ja Suomessa 6 000.