Slovakia työllistää
omiaan EU-naapureissa
MARITA VIHERVUORI
Slovakian hallitus yrittää kannustaa työttömiensä liikkuvuutta lupaamalla palkkion jokaiselle raja-alueen työttömälle, joka löytää työpaikan naapurissa olevista EU-maista: Itävallasta, Unkarista, Tshekistä tai Puolasta.
Työvoimakeskuksen tiedottajan Katarina Belickan mukaan alkuvaiheessa maksettaisiin matkakulut uuteen työpaikkaan ja lisäksi työpaikan saanut saisi kolmelta ensimmäiseltä kuukaudelta 2 000 kruunuun, 52 euroon, nousevan palkinnon.
Korvauksen saamiseksi pitää todistaa työpaikka ulkomaalaisessa yrityksessä. Ala ja hakijan ikä ovat samantekeviä. Sen sijaan ulkomailla toimivan slovakialaisen yrityksen todistus ei kelpaa. Tällä tavalla taistellaan Belickan mukaan ennaltaehkäisevästi väärinkäytöksiä vastaan.
Belicka uskoo, että noin 4 000 rajankävijää tulee tarttumaan uuteen mahdollisuuteen. Uunituore pilottihanke on rajattu vuodeksi. Kysymyksessä on kokeilu. Työvoimakeskus arvioi ulkomailla työskentelevän tällä hetkellä noin 150 000 slovakialaista, suurin osa Tshekissä.
Slovakian työttömyysprosentti on 13. Siinä on havaittavissa lievää laskua, mutta alueelliset erot ovat huimaavat. Bratislavan seudulla on työvoimapula. Ulkomaisista sijoituksista noin 60 prosenttia on keskittynyt sinne. Bratislava on autoteollisuuden keskus. Maan itäosissa työttömyys nousee 20 prosenttiin.
Uudistukset ovat tuottaneet tulosta, sillä Slovakian talous on kasvussa. Viime vuonna talouskasvu oli 5,9 prosenttia, täksi vuodeksi ennustetaan 4,9 prosenttia. Bruttokansantuote henkeä kohden on 6 140 euroa, budjetinvajaus 3,5 prosenttia bruttokansantuotteesta.
Itävalta ärähti
Bratislavan seudun työvoimapulasta huolimatta Itävaltaan vaeltaa joka aamu pitkä jono slovakialaisia työläisiä, suuri osa kuutamohommiin. Oleellisesti korkeampi palkkataso toimii houkuttimena.
EU-sopimuksen seitsemän vuoden siirtymäaika estää laillisen työpaikan vanhassa EU:ssa. Työlupia myönnetään vain poikkeustapauksissa, etupäässä matkailuelinkeinon ja sadonkorjuun piirissä. Niinpä Itävallan työministeriön tiedottaja Ingrid Nemec vähättelee palkkion vaikutusta. Se ei pane rajaa viralta.
Sen sijaan ammattijärjestöistä kuuluu toisenlaisia kommentteja. Ne pelkäävät palkkion edistävän 'mustaa' työvoimaa. Kuutamotyöläisten lisäksi ongelmana ovat ulkomaalaisten yhdenmiehenyritykset, joiden avulla kierretään säännöksiä.
Pöyristynein on sosiaaliministeriö. Valtiosihteeri Sigisbert Dolinschek vetoaa Slovakiaan perumaan hankkeen hyvän naapuruuden nimissä, sillä työllisyysongelmia ei voi viedä naapurin harteille.
Tshekki pelkää työvoimapulaa
Ensimmäisenä postkommunistimaana Tshekki on aloittamassa ohjelman ammattitaitoisen työvoiman värväämiseksi. Asiantuntijoiden mukaan Tshekissä on 25 vuoden kuluttua 400 000 työntekijän vajaus.
Kohdemaat ovat Kroatia, Moldova, Valko-Venäjä ja Kazakstan. Edellytys on tietty koulutustaso. Porkkanana Tshekki tarjoaa työntekijälle ja hänen perheelleen rajaamatonta oleskeluoikeutta. Lisäksi Tshekin kansalaisuuden saaminen olisi mahdollista kahden ja puolen vuoden päästä. Tähän asti Tshekin 'vihreän kortin' odotusaika on ollut kymmenen vuotta.