Uutiset

Rajalakosta sopu keskiyöllä

HEIKKI VENTO

Rajavartijat ja Rajavartiolaitos sopivat keskiviikon vastaisena yönä keskiyöllä rajalakon lopettamisesta ja samalla pelastivat hallituksen, jonka esitys rajatarkastuksien turvaamisesta yleisurheilun MM-kisojen aikana olisi joutunut vaikeuksiin eduskunnassa.

Valtakunnansovittelija Juhani Salonius teki iltayhdeksältä uuden ratkaisusuunnitelman, johon STTK-laisen Rajavartioliiton ja Rajavartiolaitoksen piti vastata klo 23.30 mennessä.

Neuvotteluja oli vauhdittamassa STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää (sd).

Suunnitelma hyväksyttiin ja Saloniuksen teki sovintoesityksen, jonka Rajavartiolaitos ja Rajavartioliiton hallitus hyväksyivät hieman ennen puolta yötä.

Samalla laukesi kiista MM-kisojen aikana tehtävistä rajatarkastuksista.

Vartijoiden palkankorotukset ovat tulosopimuksen mukaiset eli 4,6 prosenttia seuraavan yli kahden vuoden aikana.

Neuvotteluja lakon lopettamiseksi jatkettiin iltapäivällä muutama tunti sen jälkeen, kun työntekijäjärjestön hallitus oli hylännyt aiemman esityksen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Puheenjohtaja Reijo Kortelainen ja pääluottamusmies Markku Pietikäinen selittivät, että hallitus hylkäsi sekä työnantajan että valtakunnansovittelijan ehdotukset. Kortelaiselle ja Pietikäiselle esitykset kelpasivat.

Markku Kortelaisen mukaan liiton hallitus hylkäsi tarjoukset, koska se haluaa olla varma siitä, että sopimus menee läpi liittokokouksessa.

Lopullisesti työntekijöiden puolelta sopimuksen hyväksyy Rajavartioliiton liittokokous.

Rajaseutulisä hiersi eniten

Rajalakossa suurimmat kiistat ovat koskeneet uutta palkkausjärjestelmää ja rajaseutulisää. Rajavartioliitto on vastustanut lisien lakkauttamista tai niiden upottamista uuteen palkkajärjestelmän. Työntekijöitä on hiertänyt se, että palkkauudistus ottaisi nykyistä vähemmän huomioon palkansaajan työuran pituuden.

Pietikäisen mukaan saaristossa ja pohjoisessa maksettava rajaseutulisä on bruttopalkasta keskimäärin 181 euroa kuukaudessa.

Työnantajia edustavan kommodori Matti Möttösen mielestä lisä ei sovi uuteen järjestelmään, jossa palkka perustuu tehtävään eikä palveluspaikkaan.

Kalliomäki vetosi sovun puolesta

Rajariidan osapuolten edustajat kävivät päivällä valtiovarainministeri Antti Kalliomäen (sd) pakeilla. Ministerin kutsumaan tilaisuuteen osallistuivat sekä Kortelainen että Rajavartiolaitoksen Möttönen.

Kalliomäki kertoi esittäneensä "maan hallituksen puolesta hyvin vakavan vetoomuksen, että panostettaisiin sopimuksen aikaansaamiseen".

Hallituksella on pelissä eduskunnalle annettu esitys, että rajatarkastukset olisivat suojatyötä ja niihin voisi määrätä lakon ulkopuolella olevia työntekijöitä.

Esityksellään hallitus pyrkii varmistamaan sen, että rajoja valvotaan riittävän tehokkaasti Helsingissä elokuussa pidettävien yleisurheilun maailmanmestaruuskilpailujen turvallisuuden takaamiseksi.

Esitys aiheutti metelin sosiaalidemokraattien eduskuntaryhmässä. Huonosta tiedonkulusta saivat haukut pääministeri Matti Vanhasen (kesk) lisäksi Kalliomäki ja Sdp:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma .

Kalliomäki antoi ymmärtää, että sovun löytyessä hallitus ei tänään pyydä eduskuntaa koolle ensi viikoksi. Lakiesitys saatetaan vetää pois eduskunnasta tai sen annetaan raueta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Hallituksen esitys on tietysti tarpeeton, jos allekirjoitettu sopimus saadaan aikaan, Kalliomäki sanoi.

Hallituksen ratkaisuun vaikuttaa myös se, millaisen kannan kansliapäällikkö Kirsti Rissasen johtama virkariitalautakunta ottaa siihen, onko rajojen tarkastus suojatyötä vai ei.