Uutiset

Puolustusministeri ei lupaa saaristolle liikoja

Puolustusministeri Seppo Kääriäinen (kesk) ei anna kovin paljon toivoa saaristokunnille, jotka menettävät työpaikkojaan varusmieskoulutuksen päättyessä rannikkolinnakkeilla.

- En usko, että puolustusvoimien tai koko valtionhallinnonkaan toimilla voidaan kokonaan kompensoida näitä menetyksiä, Kääriäinen totesi tiistaina Turussa.

Hän oli Varsinais-Suomessa maakuntaliiton ja Turun kaupungin vieraana. Ministerin mukaan Gyltön linnakkeen lakkauttamista yritetään pehmentää tukitoimilla, joita miettii ensi viikolla asetettava työryhmä maaherra Rauno Saaren johdolla.

Kääriäinen ei suostunut arvailemaan, minkälaisista tukitoimista voisi olla kysymys.

- Tällaisilla matkoilla on parempi, ettei ole joulupukki. Ei etenkään näin kesällä, hän vastasi.

Vierailun isännistä kaupunginjohtaja Armas Lahoniitty (sd) ja maakuntahallituksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok) kiittelivät merivoimien esikunnan sijoittamista Turkuun, mutta pahoittelivat sitä, ettei vastaavia alueellistamispäätöksiä saatu aikaan siviilimerenkulun hallinnossa.

- Merenkulkuklusteri on nyt hiukan kiusallisessa lepotilassa, kuvaili Kanerva.

Kääriäinen lohdutti.

- Alueellistaminen on vaikeaa ja siihen liittyy aina alueiden välistä kilpailua, hän muistutti.

Ministeri muistutti, että Heikkilän kasarmilla oleviin tiloihin mahtuisi merivoimien esikunnan lisäksi muitakin merivoimien toimintoja.

Kääriäinen on seurannut myös viime viikkojen keskustelua Venäjän ilmavoimien alueloukkauksista ja niiden mahdollisista yhteyksistä Ahvenanmaan asemaan. Tohtorikollega Markku Salomaan arvio asiasta ei häntä vakuuta.

- Minä en syty hänen teoriastaan. Siinä oli hyvin paljon spekulaatioita, Kääriäinen toteaa.