Uutiset

Kääriäinen aikoo tulla vastaan upseerien rauhanturvakiistassa

TS/Natalia Kopkina<br />Maakunnan miehet Mika Munkki (vas.), Mikko Rönnholm, Ilkka Kanerva, Risto Ervelä ja Juho Savo tutustuttivat ministeri Seppo Kääriäisen (toinen oik.) Forum Marinumiin.
TS/Natalia Kopkina
Maakunnan miehet Mika Munkki (vas.), Mikko Rönnholm, Ilkka Kanerva, Risto Ervelä ja Juho Savo tutustuttivat ministeri Seppo Kääriäisen (toinen oik.) Forum Marinumiin.

HANNU MIETTUNEN

Puolustusministeri Seppo Kääriäinen (kesk) uskoo rauhanturvaajien palveluehtoja koskevan kiistan laukeavan alkusyksystä.

Kääriäinen aikoo tuoda hallitukseen ja eduskuntaan heti lomien jälkeen palveluehtoja koskevan lakiesityksen. Sen valmistelussa on hänen mukaansa otettu huomioon myös Upseeriliiton näkemyksiä.

- Kuulemismenettelyä tullaan kehittämään niin, että se muistuttaa neuvottelumenettelyä, Kääriäinen kertoi vieraillessaan tiistaina Turussa.

Perusasia ei kuitenkaan muutu eli puolustushallinto päättää palvelusehdoista, eikä niitä ratkaista työmarkkinaosapuolten välisillä neuvotteluilla.

- Kyseessä on edelleen hallinnollinen päätös, Kääriäinen vahvistaa.

Upseeriliitto on ollut tyytymätön rauhanturvaajien palvelusehtoihin ja omiin mahdollisuuksiinsa vaikuttaa niihin. Liitto ryhtyi viime keväänä ensimmäistä kertaa historiassaan työtaistelutoimiin ja julisti jäsenilleen hakukiellon rauhanturvatehtäviin.

Upseeriliitto ei aio suostua

Upseeriliiton puheenjohtaja Pekka Kouri ei lämpene Seppo Kääriäisen hahmottelemalle kompromissille.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Tämä on sitä savolaisen saivartelua, hän kommentoi.

Kourin mukaan neuvottelu on neuvottelu ja kuuleminen toinen asia. Neuvottelumenettelyä muistuttava kuulemismenettely ei liitolle riitä.

Kourin mukaan Upseeriliitto kannattaa ammatillisten keskusjärjestöjen kiistaan esittämää ratkaisua. Sen mukaan puolustushallinnon ja Upseeriliiton edustajat neuvottelisivat palveluehdoista, kuten normaalit työmarkkinaosapuolet. Sovun synnyttyä puolustusministeriö antaisi neuvottelujen lopputulokseen pohjautuvan asetuksen.

Upseeriliitto on akavalainen runsaan 5 000 jäsenen ammattijärjestö, johon kuuluu sen oman ilmoituksen mukaan noin 96 prosenttia aktiivipalveluksessa olevista upseereista.

Tämän vuoden operaatiot hoituvat

Hakukiellon on arveltu vaikuttavan tehokkaasti vasta ajan mittaan, kun maailmalle jo lähetettyjen upseerien pestit päättyvät.

- Yksikään tämän vuoden operaatio, johon Suomi on sitoutunut, ei ole vaarassa. Vaikutuksista vuoden 2006 operaatioihin saadaan tieto tämän kesän aikana, ministeri Kääriäinen kertoo.

Suomella on käynnissä kymmenkunta rauhanturvaoperaatiota. Niihin osallistuu hieman vajaat sata upseeria.

Hakukieltoa yritetään murtaa

Upseeriliiton Kourin mukaan puolustushallinto yrittää murtaa hakukieltoa nyt ottamalla yhteyttä suoraan upseereihin, jotka aiemmin ovat ilmoittaneet halukkuutensa rauhanturvatehtäviin.

Kourin mukaan tällaisia upseereita on noin 450. Heistä noin 350 on hänen mukaansa toimittanut liitolle ilmoituksen kieltäytymisestä. 35 on lähtenyt matkaan liiton myöntämällä luvalla.

Tarkoitus on Kourin mukaan se, ettei komennukseen jo varautuneille aiheudu siviilielämässään kohtuuttomia vaikeuksia.

Ensi vuodeksi vapautuksia ei Pekka Kourin mukaan aiota myöntää.