Uutiset

Sofian ääniarpajaisten viesti ei mennyt perille

Bulgarian vaalitaisto sisälsi sangen outoja piirteitä ja johti onnettoman alhaiseen äänestysprosenttiin.

Hallituksen virallinen kampanja Äänestä! maksoi neljä miljoonaa leviä eli kaksi miljoonaa euroa. Siihen liittyivät arpajaislupaukset, joissa oli tarjona muun muassa loistoauto.

Mutta erikoisempaa oli, että kampanjan tv-mainokseen sisältyi spotteja, joissa nainen sadatteli miehen äänellä ja mököttävä lapsikatras särki lelujaan.

- Kansa ei tainnut ymmärtää viestiämme, virkkoi hallituksen imagonrakentaja maanantaina lopullisen vaalituloksen selvittyä. Uurnilla kävi vain 56 prosenttia äänioikeutetuista.

Se on todella vähän verrattuna 1990-luvun korkeisiin bulgarialaisiin äänestyslukuihin. Mutta uurnille tuskin voi kannustaa äänenvärin keinotekoisilla muutoksilla ja leikkikalujen vimmaisella rikkomisella.

Juhlavastikaan koristeltu äänestyskoppi ei vedä puoleensa, jos rahat eivät riitä kohtuulliseen arkipäivään.

Esimerkiksi virolaisten keskimääräinen kuukausipalkka on tietolähteistä riippuen 400 - 500 euroa. Mustanmeren rannalla Bulgariassa joudutaan tyytymään alle puolikkaaseen Baltian pienimmän maan tasosta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sofia odottaa nyt vuotta 2007 kuin kuuta nousevaa. Mutta Brysselin viesti on sama kuin Bukarestille. Euroopan unionin jäsenyys ei koidu automaattisesti sen paremmin Romanialle kuin Bulgarialle; korruptio on kitkettävä, uudistuksiin puhallettava uskottavaa vauhtia.

Kansalaisten turhautumisesta kertoo paitsi äänestysprosentin alhaisuus myös avoimesti populistisen Ataka-puolueen ('hyökkäys, rynnäkkö') yllättävä vaalimenestys. Turkkilaisia ja romaneja vastaan toimiva Ataka sai lähes kymmenen prosenttia äänistä; luku on erikoisella tavalla sama kuin turkkilaisten etninen osuus Bulgarian väestöstä.

Ratkaisevaa on nyt sosialistisen puolueen yhteistyökyky. Mutta rohkaisevaa ei ole entisen kuninkaan ja nyt eroamaan joutuvan pääministerin Simeon II:n , kansallisen liikkeen keulahahmon, asenne: hän on ilmoittanut olevansa käytettävissä vain pääministerin paikalle.

Simeon II on irtisanoutunut monarkiasta. Mutta vielä hänen olisi jätettävä sanelupolitiikan menettelytavat.

JOUKO GRÖNHOLM (02) 269 3292  jouko.gronholm@turunsanomat.fi