Talousliite

Luottamus tuottaa tulosta

- Kun menimme vuonna 2001 Viroon, minulle sanottiin, ettemme menesty siellä. Viime vuoden aikana liiketoimintamme kasvoi siellä 30 prosenttia. Nyt olemme alan suurin toimija sekä Virossa että Latviassa. Ihmiset ovat kaikkialla samanlaisia. Jos heihin luotetaan ja heille annetaan mahdollisuus, he tekevät työnsä hyvin, se ei ole maasta kiinni. Kukaan ei halua tehdä työtään huonosti, vaan jokainen haluaa olla hyväksytty ja tuntea kuuluvansa johonkin.

Kasvatustieteiden tohtori ja ekonomi Joronen tietää, mistä puhuu. Hän on yhdessä SOL Palveluiden toimitusjohtajan Anu Erosen kanssa rakentanut vuonna 1992 perustamastaan yhtiöstä monialaisen ja vakavaraisen palvelukonsernin, johon kuuluu siivous-, toimitila- ja kiinteistöpalveluiden lisäksi maan suurin brändätty pesulaketju.

Viime vuonna SOL-yhtiöt teki 97 miljoonan euron liikevaihdon ja työllisti noin kuusituhatta henkeä, joista 78 prosenttia kotimaassa. Konsernin liikevaihdoksi vuodelle 2005 on budjetoitu noin 115 miljoonaa euroa. Henkilöstön määrä on nyt 6 500.

Yritys tunnetaan omaperäisestä työkulttuurista, muun muassa pääkonttorista, jonka parilla sadalla työntekijällä ei kenelläkään ole kiinteää työpistettä. Sama koskee alueellisten studioiden toimintaa. SOL:n johtamisfilosofia on tavoitteellisesti pyrkinyt rakentamaan palveluyritystä, jossa työntekijä toimii kuin itsenäinen yrittäjä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Palveluvastaava tietää parhaiten asiakkaan tilanteen. Hän tuntee asiakkaansa tarvepohjan ja laatii tarjouksen esimerkiksi ikkunoiden pesusta tai myy asiakkaalle lisää puhdistettavaa tilaa, miksi emme keksineet tätä jo kaksikymmentä vuotta sitten, Joronen kysyy.

Yrittäjäperheessä kasvanut Liisa Joronen on oman yrityksensä ennen näkemättömillä käytännöillä pystynyt vaikuttamaan koko toimialan ammatilliseen arvostukseen Suomessa.

SOLin työntekijöitä ei ole enää vuosikausiin nimetty siivoojiksi vaan he ovat palveluvastaavia. Nimike sopii luontevasti kuvaamaan sitä monialaista palvelutyötä, jonka SOL lanseerasi kolme vuotta sitten toimitilapalveluissa. Ne tarjoavat asiakkaalle puhdistustyön lisäksi hotelleissa aulapalvelua, aamiaistarjoilua, postin jakelua tai kokouspalveluita. Kyseiset lisäpalvelut nostavat asiakassuhteet aivan uudelle tasolle, ja yhtiössä nähdään konseptille monia kasvun mahdollisuuksia kotimaassa, Baltian maissa ja Venäjällä.

Perheyrittäjien liittoa perustamassa ollut Joronen on toteuttanut yhtiössä sukupolvenvaihdoksen. Hänen poikansa Juhapekka Joronen luotsaa SOLin kansainvälistymistä ja tytär Peppi Kaira vastaa SOL Pesulapalveluista.

Seitsemästä lapsenlapsestaan iloitseva Joronen kertoo olevansa hallituksen puheenjohtajana isoissa päätöksissä mukana, koska on vaikeaa irrottaa itseään kokonaan yrityksestä.

Iina Antinluoma