Tarinoita turisteille
Talvi menee mediakouluttajana Kupittaan ja Juhana Herttuan lukioissa ja ulkomaalaisten Suomeen muuttaneiden suomenkielen opettajana Raision aikuiskoulutuskeskus Timalissa. Koska oppaan työ on paitsi opastamista, myös ja ennen kaikkea viihdyttämistä, Alsin oma sketsiteatteri Kränkhärveli antaa valmiuksia myös kesäisille opastuskierroksille.
Matkailuoppaan työ alkaa opastettavalta ryhmältä tulevalla tilauksella. Turussa sen välittää Turku TouRing. Usein ryhmältä tulee toivomus, minkälaisen oppaan he haluavat. Kun oppaiden persoonat tunnetaan Turku TouRingissa, turistit saavat haluamansa.
Tilaukset voivat tulla yhtä lailla tunnin kuin kuukaudenkin varoitusajalla. Mattus Alsi ottaa tilauksen vastaan aina, kun se vain on mahdollista. Useimmiten oppaalle jää valmistautumisaikaa hieman toista viikkoa. Alsin mukaan on tärkeää tietää, kenelle puhuu, jottei opastus jäisi pelkäksi kasettihöpinäksi.
Vaikka Mattus Alsi onkin opiskellut venäjää, hän opastaa vain suomeksi. Selkokieliset opastukset ovat hänen erikoisalaansa, kun hän on Timalissa tottunut puhumaan huonosti suomenkieltä taitavien kanssa. Myös koululuokat ovat hänen sydäntään lähellä. Koululuokkia opastaessaan oppaan on varsinkin Turussa hyvä tietää, missä kohtaa historiaa he ovat menossa, ovatko esimerkiksi uskonpuhdistus tai nuijasota tuttuja vai tuntemattomia asioita.
Arkkitehdeille kannattaa tavallisellakin kiertoajelulla puhua talojen ulkoseinistä ja kertoa niihin liittyviä tarinoita, vaikka muille ryhmille kerrotaankin samassa kohtaa talojen asukkaista ja heidän kohtaloistaan. Insinöörit ovat puolestaan niin erikoinen ryhmä, että he löytävät omaan ammattiinsa liittyviä asioita jopa Turun linnasta.
Martat ovat kiinnostuneita mm. Käsityöläismuseosta ja Turun linnan tekstiileistä, joten aikatauluja kannattaa sovittaa niin, että näihin tutustumiseen jää riittävästi aikaa.
Alsi muistuttaa, että Turussa on tarjolla myös teemaopastuksia esimerkiksi uskonnosta kiinnostuneille. Kirkkokierros sopii hänelle hyvin. Yhtä mielellään hän lähtee oppaaksi kapakkakierrokselle, joka sekin kuuluu opastettaviin vakioteemoihin.
"Punainen talo vastarannalla"
Opas tapaa opastettavan ryhmän yleensä sovitun kohteen edessä, josta lähdetään kiertoajelulle. Bussissa oleellista on paikallistaa kulloisenkin tarinan kohde, esimerkiksi sanomalla "Joen toisella puolella oleva punainen talo". Pelkkä hokema "edessä vasemmalla" tai "oikealla" ei riitä.
Liikenne on aina yllätyksellinen. Joskus kohteen ohi livahdetaan niin, ettei tarinaa ehdi kunnolla aloittaakaan. Toisella kertaa bussi juuttuu ruuhkaan niin pitkäksi aikaa, että varatarinatkin ovat tarpeen. Opas ei saa hyytyä pitkinäkään odotusaikoina, vaan hänen on viihdytettävä yleisöään koko ajan.
Mattus Alsin pisin opastus on kestänyt kuusi tuntia ilman taukoja. Turistit voivat torkahdella, opas ei. Esimerkiksi Ukko-Pekalla asiakas valitsee, katsooko hän maisemia vai kuunteleeko hän oppaan puhetta. Aikataulun pitäminen on oma taitolajinsa. Ryhmät voivat olla hyvinkin hiljaisia eikä kysymyksiä tule. Toiset taas ovat niin uteliaita, että kysymyksiin vastaamiseen on varattava aikaa.
Turun linnassa tulee joskus koomillisiakin tilanteita, kun kaksi isoa ryhmää ohittaa toisensa. Jos ryhmässä on kokoa 50 henkeä, ohitusta ei kannata ajatellakaan.
Mattus Alsin periaate on, ettei hän ryhdy puhumaan, ennenkuin ryhmä on koossa. Useimmiten hän pyytää ryhmänjohtajaa toimimaan peräpään valvojana. Eli kun ryhmänjohtaja on paikalla, kaikki ovat paikalla. Opas puolestaan kulkee aina ensimmäisenä. Varsinkin koululuokkien kohdalla hän on tarkkana, ettei kukaan siirry seuraavaan huoneeseen ennen opasta.
Pätijöitä ja katselijoita
Kaikissa suurissa ryhmissä on aina samanlaisia selvästi muotoutuneita rooleja. Joku on ottanut johtajaroolin, toinen on kyselijä. Katselija tulee aina viimeisenä ryhmän perässä. Häiriköitäkin joukossa voi olla, ei kuitenkaan kovin usein.
Kanssaoppaat Mattus Alsi jakaa kahteen ryhmään. Jotkut haluavat opastaa kertomalla omia kokemuksiaan. Esimerkiksi sodan käyneet veteraanit kertovat kokemuksiaan sodasta. Jos esimerkiksi tuomiokirkon tornissa ilmavalvonnassa mukana ollut lotta kertoo kokemuksistaan, se antaa syvyyttä koko opastukselle.
Toisenlainen kanssaoppaiden ryhmä ovat pätijät. He haluavat saada oppaan kiinni tietämättömyydestä. Alsi kyllä korjaa virheellisen tiedon, mutta ei ryhdy kinastelemaan asiakkaan kanssa. Muut ryhmäläiset voivat itse muodostaa omat kantansa.
Alsilla on opettajataustan ja teatteriharrastuksenkin takia niin kantava ääni, että opastettavissa kohteissa päällepuhujista ei ole haittaa. Bussissa päällepuhuminen on kiusallista, sillä se häiritsee muita ryhmäläisiä. Pelastuksena on mikrofoni, joka on vain oppaan kädessä.
Ryhmän jättämiseen liittyy aina jälkihoito
Jos opastettava ryhmä saapuu myöhässä, Mattus Alsi opastaa silti täydet tunnit, jos ryhmän ja hänen oma aikataulunsa vain suinkin sallivat. Muutenkin, jos utelias ja aikaa käyttävä ryhmä haluaa, venähtänyt opastuskierros viedään rauhassa loppuun saakka. Jos ollaan myöhässä ja kierros on saatava loppumaan määräaikana, jotkut kohdat jätetään pois.
Jos opastuskierros päättyy esimerkiksi Turun linnaan, Alsi tulee ryhmän mukana keskustaan ja opastaa tämänkin välin. Ryhmän jättämiseen liittyy aina jälkihoito. Esimerkiksi koululuokat haluavat usein tietää, minne kannattaa mennä syömään. Muillekin opas neuvoo aina tien seuraavaan paikkaan. Opastuksen päättyessä ryhmää ei koskaan jätetä yksikseen ongelmiensa kanssa.
Postikortteja on joskus tullut jälkikäteen kiitokseksi. Eniten opasta kuitenkin lämmittää se, että ryhmä pyytää nimenomaan häntä oppaaksi seuraavallakin kerralla.
Sakari Hihnala