Ahmadinejad lupaa harppausta taaksepäin
MARITA VIHERVUORI
Kaikille yllätykseksi Iranin perjantaisten presidentinvaalien ylivoimaiseksi voittajaksi selviytyi Teheranin ääri-islamilainen pormestari Mahmud Ahmadinejad , 48.
Vastakkain vaalien toisella kierroksella olivat häikäilemätön voimapoliitikko ex-presidentti Hashemi Rafsanjani ja fundamentalisti Ahmadinejad, joka sai lähes 62 prosenttia äänistä.
Äänestysvilkkaus oli vajaat 60 prosenttia.
Vaali ei ollut reilu. Ehdokkaaksi pääsi vain uskonnollisen vallankumousneuvoston armosta. Yli tuhat ehdokasta karsittiin jo ennakkoon eivätkä vaalitkaan sujuneet säännönmukaisesti. Maan konservatiivinen uskonnollinen johto haluaa kaikin keinoin säilyttää valta-asemansa.
Iranilaisille toinen kierros oli kuin valinta ruton ja koleran välillä. Jopa Rafsanjanin vastustajat kehottivat äänestämään häntä. Uudistuspolitiikkaa vastustavan ja paluuta islamilaisen vallankumouksen juurille julistavan Ahmadinejadin katsottiin merkitsevän harppausta taaksepäin. Monet iranilaiset pelkäävät Afganistanin talibanien kaltaista ankaran islamilaista yhteiskuntaa.
Ahmadinejad astuu virkaansa elokuussa.
Äärikonservatiivit kaikissa asemissa
Ahmadinejadin valinta merkitsee, että kaikki asemat ovat taas äärikonservatiivien hallussa. Iranissa valittujen elinten yläpuolella on uskonnollinen vallankumousneuvosto ja uskonnollinen johtaja, fagih. Viime vuonna parlamentti palautui konservatiiveille ja nyt vuorossa oli presidentti.
Presidentti johtaa hallitusta, mutta hänen muodolliset valtaoikeutensa ovat vähäiset. Uskonnollisten elinten ylivalta sitoi liberaalin parlamentin ja entisen presidentin Muhammad Khatamin kädet.
Liberaalien uudistuspolitiikka kaatui uskonnollisiin johtajiin. Ahmadinejad vastustaa edeltäjänsä uudistuspolitiikkaa ja tuskin jatkaa tämän "islamilaisen demokratian" linjaa.
Hänestä ei tule presidenttiä vailla valtaa, sillä tukena on uskonnollisen johdon ohella vahva rinnakkaisarmeija, vallankumouksen vartijat eli pasdaran.
Ahmadinejad on luvannut hyvinvointia köyhille ja kengättömille. Hän ei ole keskiluokan ystävä. Niinpä Teheranin pörssi laski heti vaalituloksen selvittyä.
Hän on luvannut tarkistaa valtiollisen öljy-yhtiön öljynporaus- ja vientisopimukset, jotta kansa voisi nauttia rikkauksistaan. Kysymyksessä lienee jonkinlainen sosialisointi.
Lännen vannoutunut vastustaja
Ahmadinejad ponkaisi presidentiksi tuntemattomuudesta. Hän on peräisin köyhistä oloista ja luonut uransa pahamaineisessa pasdaranissa. Ulkopoliittisesti Teheranin pormestari on kirjoittamaton lehti.
Ahmadinejad on lännen ehdoton vastustaja. EU:n ja Iranin neuvottelut atomiohjelmasta kärsinevät takaiskun. Terrorismin vastainen yhteistyö tuskin edistyy eivätkä ihmisoikeudet Iranissa nouse kunniaan. Yhdysvaltain kovalle Iran-linjalle Ahmadinejadin valinta lisää vettä myllyyn.
Ankaran islamilaiset periaatteet merkitsevät tiukkaa sukupuolten erottelua niin työpaikoilla kuin kouluissa.
Naiselle Ahmadinejadin voitto merkitsee taas pukeutumista mustaan huntuun, jonka alta ei saa näkyä hiussuortuvaakaan. Nykyiset "paljastavat" vaaleasävyiset huivit ja vain polvien yläpuolelle ulottuvat jakut joutuvat armotta poistolistalle.
Turhautunut yhteiskunta
Iran on turhautuneiden ihmisten yhteiskunta, jota leimaa laaja huumeiden käyttö ja mittava prostituutio-ongelma. Fundamentalistinen presidentti ei kykene pienentämään kuilua yhteiskunnan ja hallituksen välillä, vaan syventää sitä. Iran on kaksinaismoraalin luvattu maa, kuilu virallisen ja todellisen yhteiskunnan välillä on ammottava.
Tulevaisuus on epävarma monessa suhteessa. Ahmadinejad voi merkitä ulkopoliittista konfliktia, mutta perusongelma on sisäpoliittinen.