Uutiset

USA käynyt keskusteluja
Irakin kapinallisten kanssa

Yhdysvaltain puolustusministeriön virkamiehet osallistuivat Irakin kapinallisten kanssa käytyihin keskusteluihin, puolustusministeri Donald Rumsfeld sanoi sunnuntaina.

- Tietenkin, kyllä. -- Ensiksi joidenkin tuki pitää voittaa puolelleen. Sama on meneillään Afganistanissa, Rumsfeld vastasi Fox-uutiskanavalla, kun häneltä kysyttiin lontoolaisen Sunday Times -lehden tiedoista.

Brittilehti kirjoitti sunnuntaina, että Yhdysvaltain edustajat ovat käyneet salaisia neuvotteluja Irakissa useiden kapinallisryhmien edustajien kanssa vuoropuhelua avatakseen.

Irakissa Yhdysvaltain ja Irakin viranomaiset kiistivät, että keskusteluissa olisi kyse minkäänlaisista neuvotteluista kapinallisten kanssa. Keskustelut ovat jatkuneet kuukausia ja ne ovat osa normaaleja pyrkimyksiä rakentaa yhteyksiä kaikkiin Irakin yhteiskunnan osiin.

Kolme itsemurhaiskua

Mosulissa Pohjois-Irakissa oli sunnuntaina verinen päivä. Kolmessa eri itsemurhaiskussa kaupungissa tai sen lähistöllä kuoli lähes 30 ihmistä.

Iskujen sarja alkoi, kun voimakas räjähdys tuhosi osan poliisin paikallista päämajaa Mosulin kaupungissa Pohjois-Irakissa. Poliisiviranomaisten mukaan kyse oli itsemurhaiskusta ja siinä sai surmansa ainakin viisi poliisia ja yksi siviili. Haavoittuneita oli ainakin 14.

Toinen isku tehtiin Irakin armeijan sotilastukikohtaan lähellä Mosulia. Yhdysvaltain asevoimien edustajan mukaan iskussa saattoi kuolla jopa 16 ihmistä.

Iskun tekijäksi ilmoittautui Irakin al-Qaida-verkosto.

Kolmannessa iskussa sai surmansa neljä irakilaista poliisia ja useita muita haavoittui. Edellisenä päivänä lauantaina ainakin 37 ihmistä kuoli ja kymmeniä haavoittui väkivaltaisuuksissa.