Uutiset

Raumalla petyttiin - tilipäivä venymässä elokuulle

JARI RANTANEN

Sovun kariutuminen otettiin Raumalla vastaan pettymyksen tuntein.

- Raumalla oli sellainen odotus, että nyt olisi jo sopimisen aika, Rauman paperitehtaan pääluottamusmies Martti Lempinen tulkitsi työtovereidensa kanssa käymiään keskusteluja.

Sopimusehdotus kaatui Lempisen arvion mukaan kahteen kysymykseen. Ensimmäinen kynnys oli ulkopuolisen työvoiman käyttö ja toinen viime vaiheissa esiin noussut kohta, joka mahdollistaisi 12 tunnin työvuorojen teettämisen viikonloppuisin ruuhka-aikoina paperia jalostavassa teollisuudessa.

Lempinen pitää mahdollisena, että suhtautuminen sopimusehdotukseen vaihteli eri paikkakunnilla.

- Eri tehtailla on erilaiset kulttuurit, hän sanoo.

Pääluottamusmies tietää monien paperiliittolaisten talouden olevan jo kireällä, ja tilanne pahenee, kun viikkokausia liiton avustuksilla, säästöillä ja joustolainoilla eläneiden työntekijöiden seuraava palkkapäivä uhkaa mennä pian elokuulle.

Lempinen pitääkin mahdollisena, että varsinkin nuoret ammattitaitoiset kunnossapitomiehet alkavat katsella töitä muualta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Olkiluoto huutaa työvoimaa.

- Tämän maailman tuntien tulee mieleen sekin mahdollisuus, että jollekin konsernille voi tulla paineita yrittää käynnistää koneita erillissopimuksella, Lempinen pohtii.

Tehtaan johto tuumaustauolle

UPM:n Rauman paperitehtaan johtaja Pertti Asunmaa sanoo olevansa hirveän pettynyt Paperiliiton ratkaisun johdosta.

- Paperiliitto ei nyt ymmärrä tilanteen vakavuutta, hän arvioi.

Asunmaa sanoi odottaneensa myönteistä ratkaisua pitkään kiistaan eikä osannut torstaina iltapäivällä vielä sanoa, miten tehtaalla nyt mennään eteenpäin.

- Nyt täytyy istua ja miettiä, miten jatketaan, Asunmaa sanoi ja piti epätodennäköisenä, että sopimuksen juuri tehneitä toimihenkilöitä lähdettäisiin tässäkään tilanteessa pistämään pihalle.

Rauman paperitehtaan neljä paperikonetta tekevät vuodessa runsaat miljoona tonnia aikakauslehtipaperia. Koneiden pysähtyminen työmarkkinakiistan vuoksi on aiheuttanut tehtaalla jo yli 100 000 tonnin tuotannon menetyksen.

Metsäteollisuuden tuotannon pysähtyminen on hiljentänyt Suomen suurimpana paperinvientisatamana tunnetun Rauman sataman. UPM:n omistama, yli 600 ihmistä vakinaisesti työllistävä satamaoperaattori ei ole turvautunut ainakaan toistaiseksi lomautuksiin. Liikenteen hiljenemiseen on sopeuduttu vapaapäivä-, koulutus- ja vuosilomajärjestelyin.