Uutiset

Blair patisti EU:ta rajuihin uudistuksiin

TS/Reuters<br />Britannian pääministeri Tony Blair poseerasi kuvaajille Euroopan parlamentissa Brysselissä, jossa hän vaati kovin sanoin EU:ta ryhtymään perinpohjaisiin uudistuksiin.
TS/Reuters
Britannian pääministeri Tony Blair poseerasi kuvaajille Euroopan parlamentissa Brysselissä, jossa hän vaati kovin sanoin EU:ta ryhtymään perinpohjaisiin uudistuksiin.

Britannian pääministeri Tony Blair kehotti EU:ta torstaina perinpohjaisiin uudistuksiin, mikäli unioni aikoo pärjätä maailmanlaajuisessa kilpailussa.

- Joka kriisissä on mahdollisuus. Meillä on sellainen nyt, jos vain rohkenemme tarttua siihen, Blair painotti linjapuheessaan EU-parlamentissa. Britannia ottaa unionin puheenjohtajuuden Luxemburgilta heinäkuun alussa.

Ranska ja Saksa ovat suhtautuneet epäillen puheenjohtajuuteen, sillä ne pelkäävät Blairin ajavan vain talouden vapauttamista sosiaalisen Euroopan kustannuksella.

Blair kuitenkin kiisti haluavansa romuttaa poliittisen EU:n. Hänen mielestään vastakkainasettelu on valheellinen.

- En ole koskaan hyväksynyt Eurooppaa, joka on vain markkina-alue. Sellaisen väittäminen on todellisen keskustelun pakoilua, hän näpäytti arvostelijoitaan.

Euroopan nykyisen sosiaalijärjestelmän puutteet on hänen mielestään kuitenkin pakko tunnustaa.

- Millainen sosiaalimalli tuottaa 20 miljoonaa työtöntä, Blair viittasi nykytilanteeseen. Toisin kuin useissa jäsenmaissa Britanniassa vallitsee käytännössä täystyöllisyys.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Meidän täytyy uudistua. Siinä ei ole mitään hävettävää.

Laajentumisella Britannian tuki

Blairin mielestä EU-perustuslain kaatuminen Ranskan ja Hollannin kansanäänestyksissä kuvaa ensisijaisesti poliittisen johtajuuden puutetta.

- Pelkäänpä, että kansalaiset ovat jälleen kerran poliitikkoja edellä. Ihmiset eivät ole vakuuttuneita.

Hän sanoi ymmärtävänsä, että globalisaation aikana ihmiset ovat huolissaan työpaikoista, eläkkeistä ja elämänlaadusta. Myös esimerkiksi teknologian hurja kehitystahti aiheuttaa epävarmuutta.

- Onko meillä poliittista tahtoa kohdata ihmisten huolet. Kuuntelemmeko me, Blair kyseli.

Hän muistutti, että vuonna 2000 sovittujen tavoitteiden mukaan EU:sta piti tulla maailman kilpailukykyisin alue 2010 mennessä. Seuraavana vuonna sovittiin, että EU:n on lähennyttävä kansalaisiaan. Kumpikaan tavoite ei kuitenkaan näytä toteutuvan. Lisäksi Britannia aikoo vastaisuudessakin painottaa EU:n jatkolaajentumisen tärkeyttä, vaikka moni maa on jo epäillyt sen tahtia liian nopeaksi.

- Laajentuminen on historiallinen mahdollisuus voimakkaamman EU:n rakentamiseen, Blair julisti.

Moni kuitenkin epäilee, että Britannia tukee laajentumista siksi, että useampien jäsenmaiden EU on todennäköisesti poliittisesti entistä hajanaisempi.

Maataloustuet ajettava alas

Blair toisti niin ikään vaatimuksensa maataloustukien alasajosta.

EU ei onnistunut viime viikon huippukokouksessa sopimaan vuosien 2007-2013 rahoituksesta, sillä Britannia ei suostunut leikkaamaan omaa maksualennustaan ilman pöhöttyneiden tukien leikkausta. Erityisesti Ranska ja Luxemburg ovat syyttäneet Britanniaa sovun kaatumisesta.

Hänen mielestään rahoituskysymys liittyy tiiviisti perustuslain aiheuttamaan poliittiseen kriisiin. Kansalaisten epäluulo osoittaa, että EU tarvitsee kipeästi nykyistä uudenaikaisemman budjetin. Siksi maataloustukia pitäisi leikata jo selvästi ennen vuotta 2014.