Talous

Tasavero ei lymyä lähitulevaisuudessa

MIKA RAJALA

Keskustelu tasaverokannasta sai hiljattain uutta tuulta siipiensä alle, kun elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n talousasiantuntija Martti Nyberg esitti oman ehdotuksensa tasaveromallista. Nybergin mallissa myös huonotuloinen hyötyy, kun kaikkiin ansiotuloihin tehdään 10 000 euron vähennys.

Tasaverokanta ei kuitenkaan lymyä aivan lähitulevaisuudessa. Tätä mieltä ovat veroasiantuntijat, vaikka eivät ideaa täysin tyrmääkään.

- Kyllä ansiotuloissa pitäisi ottaa askelia tasaverokannan suuntaan, toteaa Elinkeinoelämän Keskusliiton EK:n johtava veroasiantuntija, toimitusjohtaja Tero Honkavaara .

Honkavaaran mukaan järkevintä on veroprogression lieventäminen vähentämällä veroluokkia nykyisestä viidestä. Tällöin muutos ei ole niin raju kuin siirryttäessä kertarysäyksellä tasaverokantaan, joka voisi aiheuttaa ylitsepääsemättömiä ongelmia julkisen sektorin rahoitukselle ja julkisen talouden tasapainolle.

- Tasaverokantaan ei pidä syöksyä suoraan, sillä se, että järjestelmä toimii vaikkapa Virossa, ei tarkoita sitä, että se toimisi täällä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Muutoksen hallittavuus

Lievemmät muutokset verotuksessa on helpompi hallita.

- Tasaveromalli ei voi olla lähitulevaisuudessa, sanotaanko vaikka ensi vaalikaudella, veropolitiikan ohjenuorana, niin suurta muutosta se tietäisi nykyiseen järjestelmään verrattuna, toteaa veronmaksajien keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen .

Hänen mukaansa tasaverojärjestelmä ei turvaa ostovoiman lisääntymistä eikä se laske veromarginaaleja kaikilta.

  Palkansaajien SAK:ssa veropolitiikkaa seuraava Helena Pentti taas ei pidä tasaveromalleja uskottavina.

- Näissä yleensä ongelmana on se, että keskituloinen kärsii ja suurimpia hyötyjiä ovat hyvätuloiset.

Nybergin mallissa myös palkkajakauman vasemmassa laidassa olevat huonompituloiset hyötyisivät, sillä kaikista tuloista tehdään 10 000 euron kertavähennys.

Toisaalta vaikka myös pienituloiset hyötyisivät, arvoitukseksi jää se, miten käy julkisen talouden tasapainon.

- Tasaveromallit ovat ehdoton riski julkisen talouden tasapainolle, Pentti toteaa.

Yritykset maksajina

Nybergin esittämän tasaveromallin kulmakivi ovat yritykset. Yritys- ja palkkatulojen veropotti pysyy mallissa ennallaan, sillä veromenetykset, joita ansiotuloihin tehtävät veronalennukset aiheuttavat, saadaan yrityksiltä.

Yrityksiltä kerättävä veropotti kasvaisi, kun yritykset alkaisivat näyttää tulosta aiempaa halukkaammin.

- Kun verokanta alenee, yrityksillä on suurempi kiihoke näyttää tulosta. Nykyisessä järjestelmässä voi olla järkevää näyttää nollatulosta, Nyberg sanoo.

Veronmaksajien Lehtinen on eri mieltä.

- Nykyinen järjestelmä nimenomaan kannustaa näyttämään tulosta. Nykyisinhän osakeyhtiöiden tulosta verotetaan 26 prosentin verokannan mukaan eikä siirtyminen 24:ään merkitsisi suurta muutosta. Mielestäni ei ole tätä päivää se, että yritykset peittelisivät tulostaan.