Uutiset

Veneiden kierrätystä kokeillaan Varsinais-Suomessa

TS/Jori Liimatainen<br />Käytöstä poistetut veneet on usein upotettu, poltettu, toimitettu käsittelemättöminä kaatopaikalle tai jätetty rantaan lahoamaan.
TS/Jori Liimatainen
Käytöstä poistetut veneet on usein upotettu, poltettu, toimitettu käsittelemättöminä kaatopaikalle tai jätetty rantaan lahoamaan.

JAAKKO KILPELÄINEN

Varsinais-Suomessa käynnistyy tänä kesänä vanhojen veneiden koeluontoinen kierrätyshanke. Projekti on Suomessa ensimmäinen laatuaan. Hankkeen takana ovat Venealan Keskusliitto Finnboat ry sekä kierrätysyritys Kuusakoski Oy.

- Kokeilu järjestetään juuri Varsinais-Suomessa siksi, että mikäpä olisi sille parempi paikka kuin Turun saaristo, taustoittaa Finnboat ry:n toimitusjohtaja Jouko Huju .

Erilaisille käytöstä poistuville tuotteille, kuten autoille ja elektroniikkalaitteille, on EU:n myötä muodostettu niin kutsuttu tuottajavastuujärjestelmä. Tämä tarkoittaa, että valmistaja tai maahantuoja on vastuussa tuotteen uudelleenkäytöstä tai kierrätyksestä.

- Veneitä ei vielä ole liitetty tuottajavastuun piiriin, mutta on odotettavissa, että niin tulee tapahtumaan. Olemme etukäteen liikkeellä, jotta kierrätysjärjestelmä olisi valmiina sitten, kun EU sitä edellyttää, kertoo projektia vetävä Jaakko Sederholm Kuusakoskelta.

Sederholm arvioi, että veneitä poistetaan käytöstä vuosittain noin pari tuhatta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Toiminnasta ehkä vakinaista

Vanhoja veneitä on otettu vastaan kesäkuun alusta asti neljässä eri keräyspisteessä, muun muassa Satavan Venepalvelussa Turussa sekä Dalsbruks Båtservicellä Taalintehtaalla. Keräys jatkuu elokuun puoleenväliin saakka.

Tämän lisäksi veneitä voi toimittaa huoltolaiva Jumbo-Roopen kyytiin 11.-18. heinäkuuta, jolloin alus kiertää Saaristomerellä kierrätyskokeilun palveluksessa.

- Hankkeen aikana selviää, kuinka paljon vanhoja veneitä on ja kuinka rakennusmateriaalien erotteleminen toisistaan onnistuu. Loppuvuodesta olemme varmasti viisaampia, Jouko Huju arvelee.

Kierrätystoiminnan vakiintumista ja leviämistä muualle Suomeen mietitään Varsinais-Suomesta saatujen kokemusten perusteella.

Kaikentyyppiset veneet kelpaavat

Veneet voi tuoda keräyspisteisiin maksutta, ellei niiden liikutteluun tarvita vastaanottavan yrityksen laitteita tai palveluita.

Veneiden tuomisesta on sovittava etukäteen keräyspisteen kanssa.

Keräyspisteiden yhteystiedot sekä Jumbo-Roopen aikataulu ja pysähdyspaikat selviävät esimerkiksi internet-osoitteesta www.pidasaaristosiistina.fi.

Projektin järjestäjät eivät ole asettaneet kerättävien veneiden tyyppiä tai rakennusmateriaalia koskevia rajoituksia.

- Myöskään kokorajoituksia ei periaatteessa ole, mutta yli kymmenmetristen veneiden toimituksesta olisi hyvä neuvotella vastaanottajan kanssa etukäteen, Jaakko Sederholm neuvoo.