Talous

Etla ennustaa alle kahden prosentin kasvua

Paperiteollisuuden työkiistan kokonaiskustannukset nousevat taloustutkijoiden arvioiden mukaan runsaaseen prosenttiin Suomen bruttokansantuotteesta tai hieman sen alle, jos työkiista päättyy juhannuksena. Laskennallisesti kuuden viikon työkiistan hinnaksi kansantaloudelle tulisi siten runsaat 1,5 miljardia euroa.

Työkiista leikkaa huomattavan osan kokonaistuotannon tämän vuoden kasvusta. Etlan ennustepäällikkö Pasi Sorjonen arvioi keskiviikkona, että bruttokansantuotteen kasvu jää tänä vuonna vain 1,5-2,0 prosenttiin, kun Etla vielä keväällä ennusti kasvuksi 3,0 prosenttia. Ensi vuonna kasvu nousee alemman vertailutason vuoksi vastaavasti aiemmin ennustettua korkeammaksi.

- Luvut ovat kyllä suuria, mutta kannattaa pitää mielessä, että muuten Suomen taloudella menee edelleen yleisesti ottaen hyvin. Syytä yleiseen huoleen ei ole sen enempää kuin mitä työkiista antaa aihetta, Sorjonen sanoi.

Etla ei Sorjosen mukaan ole muuttanut aiempaa arviota työkiistan vaikutuksista. Kansantalouden tasolla puhutaan noin prosenttiyksikön tuotannon menetyksestä kuukaudessa. Paperiteollisuuden tuotantoa kiista leikkaa 12-13 prosenttia ja koko tehdasteollisuuden tuotantoa noin 2,5 prosenttia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Metsäteollisuuden ohella työkiistan vaikutukset heijastuvat erityisesti liikenteeseen, satamiin ja kuntatalouteen metsäteollisuuspaikkakunnilla. Suomalaisyhtiöiden markkina-aseman muutokset riippuvat pitkälti siitä, miten ne ovat pystyneet korvaamaan poisjäänyttä tuotantoa muilta tehtailta.

"Bkt supistuu toisella neljänneksellä"

Suomen Pankin ekonomisti Pentti Forsman oli samoilla linjoilla Sorjosen kanssa. Ekonomistit laskevat mielellään vaikutuslukuja, mutta kansantalouden kokonaisuuden kannalta lakko jää vaikutuksiltaan ohimeneväksi.

Paperiteollisuuden työkiistan kaikkia menetyksiä ei saada kurotuksi kiinni, mutta metsäteollisuus pystyy hieman ottamaan niitä takaisin loppuvuonna. Sahateollisuudessa tilanne on paperia parempi joustavamman kapasiteetin vuoksi. Kiistan lopputulos saattaa pitkällä aikavälillä parantaa talouden suorituskykyä, kertoi Forsman.

- Tulosvaikutukset metsäteollisuuteen saattavat jäädä suhteellisesti pienemmiksi kuin tuotantomenetykset. Metsäyhtiöiden kurssit ovat nousseet pörssissä kesäkuussa, kun markkinat aivan oikein ovat ennakoineet, että tilanne todennäköisesti johtaa paperin hinnan nousuun, Forsman sanoi.

Suomen Pankki laski työkiistan supistavan kokonaistuotannon kasvua 0,6-0,7 prosenttiyksikköä kuukaudessa. Forsman arvioi, että kuuden viikon työkiista veisi talouskasvusta 0,7-1,0 prosenttiyksikköä.

- Toisen vuosineljänneksen bkt-luvut ovat surkeita, kun ne syksyllä valmistuvat. Veikkaan, että bruttokansantuote supistuu toisella vuosineljänneksellä karkeasti 2-4 prosenttia edellisestä neljänneksestä, Forsman sanoi.

Paperin seisokit söivät tuotantoa huhtikuussa

Sampo Pankki laski tiistaina kokonaistuotannon tämän vuoden kasvuennusteen 1,9 prosenttiin. Aiemmin pankin ekonomistit arvioivat kokonaistuotannon kasvavan 3,2 prosenttia. Tapiola-ryhmän pääekonomisti Jari Järvinen arvioi keskiviikkona työkiistan syövän kasvusta 0,6-0,8 prosenttiyksikköä, jos se päättyy kesäkuun lopussa.

Suomen bruttokansantuotteen kasvu nopeutui Tilastokeskuksen ennakoivan suhdannekuvaajan mukaan huhtikuussa 3,2 prosenttiin. Maaliskuusta kokonaistuotanto kasvoi 0,3 prosenttia siitä huolimatta, että paperiteollisuuden lakot ja seisokit pienensivät jo alan tuotantoa.