Uutiset

Moottoriurheilulle vauhtia
kilpailuinsinööreistä

Eeva Suojanen

Raumalainen Kai Nieminen ja tamperelainen Ari Asti suorittavat säätöjä ja tarkkailevat moottoripyöräilijä Vesa Kallion testiajoa Alastaron radalla. Nieminen ja Asti kuuluvat 21:n aikuisopiskelijan ryhmään, josta ensi talvena valmistuvat Suomen ensimmäiset kilpailuinsinöörit. Moottoriurheiluun erikoistuvien tietopuolinen opetus tapahtuu Turussa ja kenttäharjoittelupäivät pidetään Alastaron moottoriradalla.

Opiskelijoilla on vankka harrastustausta moottoriurheilun parissa: Asti kuuluu Kallion tiimiin ja Nieminen on ollut mukana kilpailuita järjestämässä. Oman työn ohella suoritettu uusi tutkinto antaa mahdollisuuksia haasteellisempiin tehtäviin.

- Tuskin Ferrarilta työtarjousta tulee, mutta sellainenkin vastaan otetaan, Asti naurahtaa. Niemisen toiveissa on kilpailutiimin vetäjän tehtävät.

Miehet ovat tyytyväisiä koulutukseen, ja sen parhaana puolena molemmat pitävät mielenkiintoista ja laajasti asiantuntevaa opiskelijajoukkoa.

- Ryhmä opettaa oikeastaan enemmän kuin opettajat.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Turun ammattikorkeakoulun täydennyskoulutus- ja palvelukeskuksen järjestämää pilottikoulutusta on kehitelty moottoriurheilualan järjestöjen ja Alastaron moottoriradan ratayhtiön kanssa.

- Moottoriurheilu on kasvava ala, eikä sille ole kuitenkaan ollut koulutusta, perustelee koulutusvastaava Rabbe Storgårds . Storgårdsin mukaan vastaavanlaisia erikoistumisopintoja ei ole muissakaan Pohjoismaissa. Koulutusvastaava arvelee, että uusi koulutus voi lisätä entisestään suomalaisten kysyntää kansainvälisillä työmarkkinoilla. Suomalaisten osaamista arvostetaan kansainvälisesti.

Kilpailuinsinöörin koulutuksen laajuus on 60 opintopistettä, joka vastaa 1 600 tuntia opiskelijan työtä. Opetuksen tärkeimmät sisällöt ovat ajoturvallisuus ja -dynamiikka, ajostrategia, moottori ja alusta, renkaat ja aerodynamiikka sekä tiimityö. Myös turvallisuutta, ympäristöasioita ja lakia luetaan.

Kenttäharjoituksissa opiskelijat suorittavat kilpa-autojen ja -pyörien testauksia ja säätöjä. Alastarolla opiskelijat suorittivat myös rataleimatutkinnon, eli joutuivat itsekin kilpailulähtöön.

Storgårdsin mukaan opiskelijoista ei kuitenkaan ole tarkoitus kouluttaa kilpa-ajajia, mutta kokonaisuuden ymmärtämisen kannalta oma kokemus ratin takaa on välttämätön.