Uutiset

Kataisen mielestä Suomi teki virheen liittyessään EU-änkyröihin

TS/Mauri Ratilainen<br />Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen pelkää, että Suomen neuvotteluasemat EU:n rahoituspaketista eivät parane.
TS/Mauri Ratilainen
Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen pelkää, että Suomen neuvotteluasemat EU:n rahoituspaketista eivät parane.

Taneli Heikka

Kokoomuksen puheenjohtajan Jyrki Kataisen mielestä Suomi teki virheen liittyessään EU:n rahoitussovun vastustajiin EU-huippukokouksessa Brysselissä viime viikolla.

- Suomen olisi pitänyt hyväksyä Luxemburgin ehdottama kompromissi, tai vähintään jättää kanta neutraaliksi. Oli virhe lähteä profiloitumaan sopimuksen kaatajien joukkoon, Katainen sanoo.

Suomen kanssa puheenjohtajamaa Luxemburgin esitystä vastustivat esimerkiksi Ruotsi ja Hollanti. Ne maksavat EU:lle huomattavasti Suomea enemmän. Näin Suomi jätti neutraaleiden maiden ryhmän, johon se on aiemmin kuulunut.

- Me hyppäsimme nettomaksajien äärikelkkaan. Muista maista tulee nyt kysymyksiä, mitä te oikein haluatte, Katainen sanoo.

Samansuuntaista kritiikkiä on esittänyt eduskunnan puhemies Paavo Lipponen (sd).

- Hämmästyksekseni huomasin, että Lipponen on kiinnittänyt samaan asiaan huomiota, Katainen sanoo.

"Tarjolla oli kohtuuhyvä paketti"

Oppositiojohtaja Kataisen mielestä on todennäköistä, että Suomen neuvotteluasemat eivät pääministeri Matti Vanhasen (kesk) väitteistä huolimatta parane.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Monien arvioiden mukaan kaikki esitykset tästä eteenpäin ovat meille heikompia kuin Luxemburgin viimeinen kompromissiesitys, Katainen sanoo.

Seuraavan EU-puheenjohtajamaan Britannian linja on ollut, että kaikki rakennetuet on siirrettävä uusiin EU-maihin. Suomen puheenjohtajuuskauden 2006 varaan taas ei voi laskea, sillä vetovuorossa ei voi hivuttaa kovin paljoa kotiinpäin.

Suomi liittyi sovun kaatajiin varsin pienen summan takia. Katainen laskee, että Luxemburgin ehdotus olisi nostanut Suomen maksuosuuden eduskunnan määrittelemästä kipurajasta 0,3 bkt-prosentista noin 0,34 prosenttiin.

- Hintalappu olisi ollut noin 40 miljoonaa euroa vuodessa. Pakettiin kuului aika hyvin aluetukirahoja Itä- ja Pohjois-Suomeen. Maatalous olisi saanut suurin piirtein sen, mitä pyydettiin. Tarjolla oli kohtuuhyvä paketti, Katainen sanoo.

Saavutetut edut ovat nyt vaarassa

Kataisen mukaan Suomi otti riskin, että Britannian johdolla koko rahoituspaketti revitään auki, ja Suomelta riistetään niitäkin etuja joita se nyt pitää saavutettuina.

- Britannia alkaa sorvata tilanteesta, jossa mistään ei ole sovittu. Emme neuvottele pelkästään nettomaksuosuuden suuruudesta. Suomen aluetuet, maatalous ja nettomaksuosuuden suuruus - ne ovat kaikki auki, Katainen sanoo.

Katainen vaatii hallitukselta nyt selkoa siitä, miksi näin toimittiin. Suomen linja näytti muuttuvan kokouksen viime hetkillä.

- Oliko tässä joku fiksu logiikka? Hallitus sanoo, että tämä on strateginen veto, mutta sitä strategiaa on kyllä vaikea löytää, Katainen sanoo.