Uutiset

Paperin riidassa sopu lähellä

Kalle Heiskanen

Nyt on kumpikin osapuoli näyttänyt sitkeytensä, alkaa olla sopimisen aika. Näin tiivisti yksi neuvottelija tunnelmat kuumassa valtakunnansovittelijan toimistossa tiistaina, kun paperiteollisuuden kiistaan oli etsitty ratkaisua taas useita tunteja.

Illan suussa valtakunnansovittelija Juhani Salonius tuli tuttuun tyyliinsä toimittajien eteen ja kertoi jättäneensä sovintoesityksen, johon odottaa vastauksia torstaihin kello 15 mennessä.

Jos kumpikin osapuoli Saloniuksen esityksen hyväksyy, tulee paperiteollisuuteen kolmen vuoden sopimus, jossa palkat nousevat kuusi prosenttia. Joulu ja juhannus muuttuvat työpäiviksi.

Vaikeinta on ollut sovun löytäminen ulkopuolisen työvoiman käytöstä. Paperiliitto on vastustanut omien jäsentensä kunnossapitotyön sekä vartiointi- ja siivoustyön siirtämistä alihankkijoille. Tältä osin Salonius on tullut erityisin turvalausekkein työntekijäpuolta vastaan niin, että paperin neuvottelijat katsovat voivansa viedä sovintoesityksen liiton päättävien elinten käsittelyyn.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vaikka sovinto löytyisi torstaina, niin paperikoneet pyörähtävät käyntiin vasta juhannuksen jälkeen. Sen sijaan erilaisia kunnostus- ja huoltotöitä voidaan käynnistää jo pyhien aikana.

Kommentit niukkoja

Kumpikin osapuoli oli varsin niukkasanainen Saloniuksen paperin saatuaan. Puheenjohtaja Jouko Ahonen myönsi, että "tottakai helpottaisi, jos esitys tulee hyväksytyksi". Hän ennakoi kuitenkin, että edessä on vielä kipupisteitä, ennenkuin liiton hallitus ja valtuusto ovat asian käsitelleet.

Metsäteollisuus ry:n johtaja Arto Tähtinen sanoi, että esitys menee nyt järjestössä tarkkaan käsittelyyn.

Optimismia kuitenkin valoi se, että Salonius pohjusti hyvin tarkkaan kummankin osapuolen näkemykset, ennenkuin päätyi antamaan kiistassa toisen sovintoesityksensä. Aiemman työntekijät hylkäsivät, työnantajat olisivat sen hyväksyneet.

Ihalainen ja Riski

Neuvotteluryhmien välillä sukkuloivat koko päivän SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen ja Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n työmarkkinajohtaja Seppo Riski . He täyttivät osaltaan sitä kuilua, joka tällä hetkellä vallitsee Metsäteollisuus ry:n ja Paperiliiton välillä.

Ihalainen otti selkeästi kantaa sovintoesityksen puolesta.

- Mielestäni sovintoesitys on tasapainoinen ja työntekijöiden sopimusturvan kannalta, mukaan lukien seisokkien kompensaatiot ja ulkopuolisen työvoiman pelisäännöt, varsin turvallinen ja hyvä ratkaisu, Ihalainen totesi.

Hän painotti, että työriidan pitkittyminen ei tuo merkittävää lisäarvoa kummallekaan osapuolelle. Jatkuessaan riita toisi Ihalaisen mukaan kasvavia talousongelmia myös muille aloille ja niiden työntekijöiden työllisyydelle.

Myös johtaja Riski toivoi, että sovintoesitys hyväksytään. Riskin mukaan neuvottelut ovat olleet poikkeuksellinen vaikeat, raskausasteikolla täysi kymppi.