Uutiset

Rajavartiolakon neuvottelijat saivat
pari viikkoa lisää armonaikaa

Taneli Heikka

Rajavartiolakon neuvottelijat saavat eduskunnalta pari viikkoa armonaikaa tulokseen pääsemiseksi. Samalla saavat armonaikaa myös itse edustajat ja hallitus, joita kiista lakkorajoista on vavisuttanut.

- Lisäaikaa annetaan nyt lisää. Samalla ilmoitetaan hyvin määrätietoisesti, että eduskunta tarvittaessa kokoontuu 5. päivä elokuuta käsittelemään asiaa ja turvaa muodossa tai toisessa MM-kisojen turvallisuuden, sanoo Sdp:n ryhmänjohtaja Jouni Backman .

Asiasta päättivät hallituspuolueiden ryhmäpuheenjohtajat sekä hallituspuolueiden perustuslaki- ja hallintovaliokunnan ryhmät tiistaina.

MM-kisojen turvallisuuden takaaminen tarkoittaisi todennäköisesti käytännössä, että rajavartijoiden lakkoon kuulumatonta henkilöstöä pakotettaisiin tekemään lakkolaisten työt, jotta maahan ei pääsisi rikollisia.

Hallitus toi julki esityksen asiasta jo viime viikolla, mutta demariryhmä nosti metelin salaa valmistellusta hankkeesta.

Vanhanen kuvaili "takataskulaiksi"

Hallituspuolueiden antamaan määräaikaan sisältyy toive, että neuvottelijat pääsisivät parin viikon sisällä sopuun työehdoista, tai vähintäänkin MM-kisojen turvallisuuden hoidosta. Kisat ovat 6.-14.8.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Heinäkuun viidenteen päivään asti päätimme, että tämä asia on pöydällä, sanoo keskustan ryhmänjohtaja Timo Kalli .

Eduskunnassa vallitsi tiistaina usko, että pakkolakia ei tarvita. Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) kuvaili lakia "takataskulaiksi"; se voidaan tarvittaessa napata taskusta, mutta myös tuikata sinne takaisin ja unohtaa.

Ellei sopua synny, laki nuijittaisiin läpi historiallisissa heinäkuun istunnoissa siten, että laki olisi voimassa 12.7. Backman ja Kalli eivät halua sanoa, säädettäisiinkö laki hallituksen viime viikolla ehdottamassa muodossa.

- Sovimme, että kukaan meistä ei ota sisältöön kantaa, Kalli sanoo.

Pakkolakiin sisältyy poliittisesti arka kysymys lakko-oikeudesta. Jos sopua ei synny, perustuslakivaliokunta joutuu ratkaisemaan 5.7. aamulla, onko laki säädettävä perustuslain säätämisjärjestyksessä, mikä vaatisi asian julistamista kiireelliseksi 5/6 äänen enemmistöllä.

Valiokunnassa vallitsi tiistaina käsitys, että lakkorajoista voidaan päättää tavallisessa järjestyksessä

Arka asia jäi selvästi kaivelemaan myös eduskuntaryhmien vetäjiä, jotka esiintyivät tiistaina korostetun sovinnollisesti. Hallitusta tutisuttaneen jupakan jälkipyykkiä yritetään tuuppia syksymmälle.

- Sovittiin äsken, että syksyllä teemme tätä arviota, Kalli sanoo.

Backman antoi ymmärtää, että kiista ei ole hallituspuolueiden välinen, vaan pikemminkin Sdp:n sisäinen. Uuden puheenjohtajan Eero Heinäluoman tulikaste ei mennyt ihan nappiin.

- Kun ollaan myös sillä tavalla uudessa tilanteessa Sdp:n osalta, että meillä on monellakin paikalla miehitys tai naisitus vaihtunut, totta kai tällaisessa tilanteessa käydään menettelytapakysymykset läpi.