Talous

Päivärahakiistan pelätään siirtävän kaikki reppuhommat pois suomalaisilta

TS/Hanna Koikkalainen<br />Juha Mäkiranta hitsaa laivan lohkoa Mobimarilla Turussa. Mobimar tekee yhä enemmän töitä omassa hallissaan, sillä miehiä ei haluta lähettää komennuksille toisille telakoille päivärahaepäselvyyksien takia.
TS/Hanna Koikkalainen
Juha Mäkiranta hitsaa laivan lohkoa Mobimarilla Turussa. Mobimar tekee yhä enemmän töitä omassa hallissaan, sillä miehiä ei haluta lähettää komennuksille toisille telakoille päivärahaepäselvyyksien takia.

LIISA ENKVIST

Varsinais-Suomessa vellova päivärahakiista kuumentaa mieliä muun muassa Aker Finnyardsin Turun telakalla. Työntekijöiden mukaan yhä useampi alihankkijayritys on ottanut palvelukseensa ulkomaalaisia, kun suomalaisia ei uskalleta palkata veroepäselvyyksien takia. Turkulaisen Mobimarin varapääluottamusmies Harri Nummelan mukaan ulkomaalaisten määrä telakalla on noussut lyhyessä ajassa 340:sta nykyiseen 550:een.

- Lisäksi jotkut Suomessa toimintakiellossa olevat yritykset ovat perustaneet Viroon yrityksen ja tuovat sieltä telakalle työväkeä, Nummela tietää.

Nummelan mukaan Aker Finnyardsin Turun telakalla töissä olevia, alunperin Raumalle ja Helsinkiin palkattuja metallimiehiä on myös poistunut telakalta päivärahakiistan takia.

Myös Turun telakan ammattiosasto on ilmaissut huolensa siitä, että telakoilla on yhä enemmän ammattitaidotonta, ulkomaista väkeä töissä ja että komennustyöpaikat valuvat päivärahariidan takia pois suomalaisilta.

Suuri laiva, paljon väkeä

Aker Finnyardsin henkilöstöpäällikkö Arto Helinin mukaan asia ei ole aivan näin yksinkertainen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Meillä on aina ollut vaihtelevia määriä ulkomaalaisia töissä, nyt meillä on myös erittäin suuri laiva tekeillä ja väkeä tarvitaan, hän sanoo.

- Totta on, että helsinkiläisten komennus tänne oli jo venynyt niin pitkäksi, että tätä päiväraha-asiaa miettiessämme päätimme pitää heidän kanssaan tauon.

Turun telakalla on suurimmillaan ollut töissa noin sata komennusmiestä Helsingistä.

Ulkomaalaisten ammattitaitoa Helin ei halua arvostella, taidot vaihtelevat niin suomalaisilla kuin ulkomaalaisillakin. Jotkut alihankkijoista ovat Helinin mukaan kyllä "hakeneet yhteistyökumppaneita Itämeren alueelta".

Helinin mukaan Turun telakalla tekee laivoja tällä hetkellä reilut 500 ulkomaalaista. Luku sisältää sekä telakan, että alihankkijoiden työntekijät.

Sitä, onko alihankkijoiden käyttämien ulkomaalaisten määrä päivärahakiistan takia noussut, ei Helin osaa sanoa.

Turun telakka työllistää noin 2000 henkeä, mutta alihankkijoiden määrä nostaa lukua huomattavasti.

Mätkyt panttina työnantajalta

Väärin perustein maksetuista päivärahoista tulleet mätkyt eivät ole vain yksittäisen työntekijän ongelma.

  Mikäli verotarkastuksessa huomataan väärinkäytöksiä, joutuu työnantaja maksamaan verottajalle pantiksi veromätkyjen summan koroilla ja veronkorotuksilla höystettynä.

   Viiden vuoden aikaisista summista on ehtinyt kertyä huomattavia. Työnantaja saa pantin takaisin vasta kun työntekijä on mätkynsä suorittanut. Siksi riskejä ei haluta enää ottaa.

- Meillä puhutaan useista sadoista tuhansista euroista, monissa firmoissa paljon suuremmistakin summista, Mobimarin talouspäällikkö Rauli Peltomäki päivittelee.

Peltomäen mukaan on outoa, että Mobimarissa vuonna 1996 tehdyssä verotarkastuksessa ei löytynyt mitään huomautettavaa, mutta nyt lähes kaikille työntekijöille tuli mätkyjä.

Oikeuden päätös voi vaikuttaa

Lounais-Suomen veroviraston verotuksen johtaja Jyrki Lehto ei halua kommentoida yksittäisiä yrityksiä.

- Tarkastuksissa kiinnitetään huomiota sen hetkiseen tilanteeseen. Asiat voivat vuosien varrella muuttua, hän muistuttaa.

Lehdon mukaan alueella on 37 000 yritystä, joista alle 400 tarkastetaan vuosittain. Tarkastuksia voidaan kohdentaa niille alueille, joissa väärinkäytöksiä epäillään.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Viime vuonna mätkyjä tuli noin 500:lle, tänä vuonna niitä on annettu kolmen yrityksen noin 400:lle hengelle. Kuuden yrityksen työntekijöille on vielä tulossa jälkiveroja.

Päivärahaongelmasta kanneltu muun muassa eduskunnan oikeusasiamiehelle, työmarkkinajohtajille sekä valtiovarainministeri Antti Kalliomäelle .

Lehdon mukaan ulkopuolisilla lausunnoilla tai painostuksella ei ole veroviranomaisille mitään merkitystä.

- Ainoastaan, jos laki tai oikeuskäytäntö muuttuu, me voimme muuttaa toimintaperiaatteitamme.

Lehdon mukaan Turun hallinto-oikeudessa puidaankin tällä hetkellä muutamaa päivärahakiistaa koskevaa tapausta. Ratkaisua odotetaan syyskuussa.

- Me otamme huomioon, mitä oikeuden ratkaisu pitää sisällään, Lehto lupaa.