Uutiset

"Ravintoloita menee nurin
sataprosenttisen varmasti"

TS/Hanna Koikkalainen<br />Turkulaisessa Pub Kulmabaarissa sauhutellut Natalia Leppämäki vastustaa ravintoloiden tupakointikieltoa. Hänen mielestään baarissa pitää saada polttaa.
TS/Hanna Koikkalainen
Turkulaisessa Pub Kulmabaarissa sauhutellut Natalia Leppämäki vastustaa ravintoloiden tupakointikieltoa. Hänen mielestään baarissa pitää saada polttaa.

ANNA KUUSELA

Kaksi turkulaisravintolaa omistava Taimi Ratus pettyi kuullessaan, että jatkossa ravintoloihin saatetaan vaatia erillistä tupakkatilaa.

- Tämä tuntuu hyvin ikävältä. Ravintoloita menee nurin aivan sataprosenttisen varmasti. Ihmiset jäävät kotiin, Ratus sanoo.

- Henkilökunnasta polttaa suunnilleen kaikki, eikä savuttomalla puolella istu ikinä ketään.

Ratus omistaa Kipparin tuopin Kristiinankadulla ja Kipparin kulauksen Varkkavuorenkadulla. Kipparin tuoppiin on vastikään tehty suuria investointeja, jotta ilmastointi vastaisi nykylain vaatimuksia.

- Ikävää, että yrittäjillä maksatetaan muutoksia. On kansantaloudellinen tappio, kun paikkoja menee nurin.

Ratus ei ole selvittänyt, paljonko erillisen tupakkatilan rakentaminen maksaisi. Todennäköisesti monet ravintola-asiakkaat sauhuttelevat jatkossa pihalla. Ratus sanoo, että järkevämpää olisi, että osa ravintoloista olisi kokonaan savuttomia.

Olutravintola Turun omistaja Margit Blumkvist ihmettelee uutta ehdotusta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ruokapaikkoja koskevan tupakkakiellon hän ymmärtää, mutta baareissa ja pubeissa pitäisi hänen mielestään saada polttaa.

Tupakoitsija ei halua koppiin

Turkulaisen Kultaisen hirven ruokailupuoli on savuton, ja pubin puolella tupakoidaan. Ravintoloitsija Nenna Selin arvelee, että erillisen tupakkatilan rakentaminen ei ole välttämätöntä. Tupakkapaikaksi käynee ulkoterassi.

Kultaisen hirven asiakkaat Martin Honkanen ja Antti Fabre tupakoivat mielellään ravintolassa. Honkanen vastustaa ehdottomasti tupakkakiellon laajentamista. Häntä ärsyttäisi mennä pieneen koppiin tai ulos polttamaan.

Fabren mielestä pihalle meno ei välttämättä olisi paha vaihtoehto. Hän ei usko, että tupakkakiellon laajentaminen vaikuttaisi hänen ravintolassa käymiseensä. Fabrenkin mielestä tupakointi ravintoloissa saisi jatkua nykyisellään.

Täyskiellollakin kannatusta

Terassilla istunut Pekka Kummala tietää, että ilmastointityöt ovat jo nyt maksaneet yrittäjille paljon.

- Harva varmaan on selvinnyt alle 3 000, 4 000 euron investoinneilla, baarimestarina työskentelevä mies sanoo.

Turkulaisen ravintola Antonin yrittäjä Antti Aitala puolestaan kannattaa täydellistä tupakkakieltoa kaikkiin ravintoloihin. Hänestä erilliset tupakointitilat asettaisivat asiakkaat eriarvoiseen asemaan. Aitala muistelee kuulleensa, että täysin ilmaeristetty ovi maksaisi kymmeniätuhansia euroja.

- Kuka sellaisen tekee ja kuka koppiin menisi polttamaan?