Uutiset

10 000 kirjolohta
pääsi mereen Kustavissa

HANNE YLI-PARKAS

Noin kymmenentuhatta kirjolohta karkasi mereen kalankasvattamolta Kustavin Lypertössä viime perjantaina. Kalankasvattaja ja yrittäjä Markku Suomiselle tapaus on merkittävä taloudellinen tappio. Hän ei osaa vielä arvioida tarkemmin, kuinka suurista summista lopulta on kyse.

- Vakuutus ei korvaa tapahtunutta, joten tappio menee omaan piikkiin. Ensimmäisen kerran meille on tällaista sattunut, Suominen harmittelee.

Ei haittaa seudun kalakannalle

Noin kilon kokoiset karkurit elävät tällä hetkellä kolmatta kasvukauttaan. Ne eivät lisäänny tai risteydy muiden kalojen kanssa, joten paikalliseen kalakantaan karkureilla ei ole vaikutusta. Lounais-Suomen ympäristökeskuksen ylitarkastaja Erkki Kaukoranta ei olekaan huolissaan tapahtuneesta.

- Kalat pärjäävät omin päin, riippuen tietysti siitä miten ne oppivat syömään pienempää kalaa. Kymmenentuhatta kirjolohta näkyy mökkiläisten verkkopyydyksissä jonkin aikaa, mutta mitään riskiä kirjolohista ei ole ympäristölle. Muutaman kuukauden aikana kalat levittäytyvät pitkin Saaristomerta ja tilanne tasoittuu, Kaukoranta vakuuttaa.

Sekä Suominen että Kaukoranta huomauttavat, että kirjolohia on karannut kasvattamoilta aikaisemminkin. Kaukoranta muistelee 1980-luvun lopulla sattunutta tapausta, jossa peräti 70 000 kalaa livahti mereen.

- Siitä syntyikin iloiset kalastuskarnevaalit, jotka jatkuivat toista vuotta. Vanhimmatkin kalastusvehkeet kaivettiin esiin ja kaikki saivat kalaa, ylitarkastaja muistelee.

- Ei tällaista ihan vuosittain tapahdu, mutta varsinkin talvisäilytyksistä karkaa kalaa, kun jäät liikuttavat rakenteita.