Uutiset

Palveluvene Caritas auttaa
taas saaristolaisia hädässä

ELINA MALKAMÄKI

Suomen Punaisen Ristin (SPR) palveluvene Caritas aloitti maanantaina tämän kesän päivystyksensä Saaristomerellä. Caritas kiertää antamassa ensihoitoa ja avustaa veneilijöiden ja saaristolaisten sairaankuljetuksissa 18.tta kesää. Sen ympärivuorokautinen päivystys jatkuu elokuun 7.päivään saakka. Siitä eteenpäin hälytysvalmiudessa ollaan viikonloppuisin.

Saariston liikkuva terveyspiste toimii edelleen entisellä kalustolla. Raha-automaattiyhdistykseltä (RAY) on haettu rahaa uuden veneen hankintaan jo kolmena vuonna, mutta tukea ei ole myönnetty.

- Alus on ihan hyvässä kunnossa, mutta se ei enää sisätiloiltaan ja kiinteältä varustukseltaan vastaa nykyistä käyttötarkoitusta, kertoo SPR:n Varsinais-Suomen piirin valmiuspäällikkö Jukka Rantala .

Caritas toimi alun perin 1980-luvun lopulla saariston vanhusten ja vammaisten kuljetusaluksena. Nykyään toiminta keskittyy sairaankuljetuksiin ja pienempien haverien ensihoitoon.

- RAY on jo myöntänyt tukea seitsemälle sisävesistöissä kulkevalle palveluveneelle. Ensi vuonna tukea jaetaan viimeisen kerran, joten jos silloin ei Caritasta onnista niin olemme isossa pulassa, SPR:n hallituksen jäsen ja Varsinais-Suomen piirin puheenjohtaja Pekka Paatero toteaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Viime vuonna apua 80 ihmiselle

Uuden veneen kustannuksiksi arvioidaan 600 000 euroa.

Toiminnalle on saatu tukea tänä vuonna jo 400 varsinaissuomalaiselta yritykseltä. 60 euron kerta-avustuksista kertyy summa, jolla kustannetaan lääkehankinnat, aluksen polttoaineet ja miehistön ruuat koko kesäksi.

Caritaksella työskentelevistä vapaaehtoisista suurin osa on terveydenhuoltoalan ammattilaisia. Neljän, viiden hengen miehistöllä kiertävä palveluvene auttoi viime vuonna 80 pulaan joutunutta.

Neljäsosa hälytyksistä oli vakavia tapauksia, joissa potilas kuljetettiin jatkohoitoon.

Ambulanssia monipuolisempi

Kolmetoistametrinen alus on varustukseltaan normaalia ambulanssia hieman täydempi ja siellä on nykyaikaiset ensihoito- ja navigointivälineet. Välineistöä täydennetään vuosittain.

- Tänä vuonna tavarahankinnat jäivät pienemmiksi, kun käytimme 7 000 euroa veneen kunnostamiseen, Rantala sanoo.