Uutiset

Junkarsborgin linnoitusalue
kunnostetaan retkeilyä varten

TS/Merja Ilpala<br />Lauri Suhonen korjaa Junkarsborgin linnoituksen vanhan kaivon.
TS/Merja Ilpala
Lauri Suhonen korjaa Junkarsborgin linnoituksen vanhan kaivon.

MERJA ILPALA

Museovirasto kunnostaa Karjaan Junkarsborgin keskiaikaisesta linnoitusalueesta retkeilykohteen. 1300-luvun puulinnasta muistuttavat enää rakennuksia suojanneet vallit ja vanha kaivo, mutta tutkija Kaisa Lehtonen uskoo paikan vetovoimaan.

- Junkarsborg kuuluu maamme valtakunnallisesti merkittäviin muinaisjäännöksiin. Se on yksi parhaiten säilyneitä maavallilinnoituksiamme, hän toteaa.

Ruotsin vallan aikainen linnoitus jakautui päälinnaan ja vallihautojen ympäröimään esilinnaan. Sijainti oli puolustuksen ja kulkuyhteyksien kannalta erinomainen, sillä seudulta pääsi Mustionjokea pitkin sekä sisämaahan Lohjanjärvelle että rannikolle Pohjanpitäjänlahdelle.

Alueella on tehty arkeologisia kaivauksia jo 1800-luvun lopussa sekä myöhemmin myös 1930- ja 1950-luvuilla. Uusia kaivauksista ei ole suunnitteilla, joskin Museoviraston yli-intendentti Mirja Miettinen olisi kiinnostunut näkemään, millaisia aarteita nykytekniikka voisi paljastaa maaperästä.

- Täältä on löytynyt mm. hopearahoja ja saksalaista keramiikkaa. Kaivauskertomuksia ei kuitenkaan ole, joten tiedot linnoituksen historiasta ovat hämärän peitossa. Löytöjen perusteella Junkarsborg oli käytössä vuosina 1320-1420 eli varsin vähän aikaa, Lehtonen kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kallioon louhitut kanavat on tehty vasta 1800-luvulla Mustion ruukin kuljetuksia varten syventämällä alkuperäisiä vallihautoja.

Raivaussahalle riittää käyttöä

Maavallit ovat yhä hyvin nähtävissä, mutta kukoistavien koiranputkien peitossa. Museoviraston palkkaamat työntekijät käyvät tänä kesänä rehevän kasviston kimppuun kemiöläisen Lauri Suhosen johdolla.

- Olemme jo vuosia tehneet linnoituksessa maisemanhoitotöitä, vesakkoa ja puustoa on raivattu ja päälinnan aluetta niitetty. Jos mitään ei tehtäisi, paikka olisi pelkkää pöpelikköä, Lehtonen sanoo.

Uudenmaan TE-keskuksen myöntämä 48 000 euron työllisyysperusteinen investointiavustus mahdollistaa ensi kertaa laajemmat työt.

Junkarsborgin menneisyydestä kertovat opastaulut on jo saatu paikalleen, ja tänä kesänä linnasaaren rantaan rakennetaan kanooteille ja soutuveneille sopiva laituri. Ensi vuonna uusitaan esilinnalta päälinnaan johtava puusilta.

- Junkarsborgiin pääseminen maitse on vielä on ongelma. Suunnitelmissa on sopia maanomistajien kanssa, miten linnoitukselle saataisiin aikaan viitoitettu polku.

- Tarkoituksena on tehdä alueesta ensiluokkainen retki- ja opintokohde, mutta ei missään nimessä massaturismin houkutinta. Kansanvaellusta tämä paikka ei kestä, Lehtonen sanoo.

TS/Merja Ilpala<br />Esilinnasta päälinnaan kulkeva puusilta uusitaan ensi kesänä.
TS/Merja Ilpala
Esilinnasta päälinnaan kulkeva puusilta uusitaan ensi kesänä.