Uutiset

Ranskan pääpuolueet ajautuivat kriisiin

RAINE TIESSALO

EU:n perustuslaki kaatui Ranskassa, kun 54,68 prosenttia äänestäneistä sujautti uurnaan ei -äänen. Siten vain 45,32 prosenttia äänesti kyllä. Määrällisesti ero oli noin kaksi ja puoli miljoonaa ääntä. Peli oli niin selvä, ettei hävinneillä ollut mitään selittelemistä.

Tulos syöksi Ranskan kaksi pääpuoluetta kriisiin. Kovan arvovaltatappion kokeneen presidentin Jacques Chiracin konservatiivinen hallitus oli eilen illalla menossa uusiksi, kun pääministeri Jean-Pierre Raffarinin erosta saatiin yhä varmempia merkkejä.

Raffarinin vahvimpia seuraajaehdokkaita olivat sisäministeri Dominique de Villepin , oikeusministeri Michèle Alliot-Marie ja Chiracin haastajana tunnettu UMP-puolueen puheenjohtaja Nicolas Sarkozy .

Presidentti sanoi jo ennen äänestystä, ettei aio erota, oli äänestyksen tulos mikä tahansa. Hänen kaudestaan on vielä kaksi vuotta jäljellä. Tappio ajoi kuitenkin Chiracin uransa surkeimpaan tilanteeseen. Hän pani EU:n perustuslain taakse koko arvovaltansa. Lyhyessä televisoviestissään hän myönsi tappionsa, mutta vaikutti katkeralta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Ranskan päätös tekee vaikeaksi etujemme puolustamisen Euroopassa, Chirac sanoi.

Sosialistisella puolueella ei mene paljoa paremmin. Puolue hajaantui täysin kahteen leiriin jo kampanjan aikana. Toisaalla pääsihteeri Francois Hollande veti puolueen jäsenäänestyksessä päätetöksen mukaisesti kyllä-kampanjaa, toisaalla taas puolueen kakkosmies Laurent Fabius lähti vetämään omaa ei-kampanjaansa.

Puolueen johdossa on odotettavissa raju valtataistelu ja puolueen suunnasta käydään varmasti kamppailu, jossa monien tovereiden välit ovat koetuksella. Sosialistien jakaantumisessahan oli kyse siitä, että puolueen kannattajien ja jäsenten vasen siipi piti perustuslakia liian "liberaalina" ja oikea siipi puolestaan oli tyytyväinen sopimuksen tuomiin sosiaalisiin uudistuksiin.

Vaalien suuret voittajat olivat kommunistinen puolue, äärivasemmistolaiset puolueet, äärioikeiston Jean-Marie Le Penin kansallinen rintama sekä nationalistit.