Uutiset

Afganistanin vaalien naisehdokkaat
toimivat tasa-arvon puolesta

Afganistan on varmasti matkalla kohti valoisaa poliittista tulevaisuutta, mikäli Suomessa parhaillaan vierailevan ehdokaskymmenikön vaalilauseisiin on luottamista. Kun ehdokkaita pyydetään luettelemaan omia vaalilauseitaan, toistuvat niissä sellaiset käsitteet kuin yhtenäisyys, vapaus, demokratia ja oikeudenmukaisuus.

Eniten korostuu kuitenkin tasa-arvo, minkä ymmärtää hyvin, sillä kymmeniköstä seitsemän on naisehdokkaita. Heillä riittääkin työtä tehtäväksi, mikäli syyskuussa parlamenttiin pääsevät.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin tuoreen raportin mukaan naisten asema Afganistanissa on surkea. Sieppaukset, raiskaukset, pakkoavioliitot ja naisten käyttäminen kylmästi kauppatavarana esimerkiksi velkojen maksamiseksi ovat edelleen jokapäiväisiä tapahtumia.

- Syyskuun vaaleissa äänestäjien tulisi miettiä, mitkä ovat ehdokkaan kyvyt, sen sijasta, että keskittyisivät tämän sukupuoleen, kiteyttää valtakunnallisen, naisehdokkaiden asioita ajavan IPAAW-järjestön puheenjohtaja Saima Khogyani.

IPAAW:in perustivat helmikuussa kuusi naista edistämään naisten pääsyä parlamenttiin, parantamaan heidän asemaansa eduskuntatyössä ja lisäämään naisten osallistumista. Naiset perustivat asiansa ajamiseksi nimenomaan yhdistyksen, eivät puoluetta. Ja hyvästä syystä:

- Monet ihmiset eivät halua Afganistanissa tietää mistään, mitä puolueet sanovat. He eivät halua olla missään tekemisissä puolueiden kanssa. Siksi perustimme yhdistyksen, perustelee järjestöön kuuluva lääkäri Nazdana Paktiawal.

Delegaatiossa on mukana myös kolme miestä, jotka edustavat juuri Paktiawalin arvostelemia puolueita.

Kaikki vakuuttavat kuitenkin yhteen ääneen, että heidän ehdokaslistoiltaan löytyy myös naisia, joilla on tasavertaiset mahdollisuudet miesehdokkaiden kanssa.