Uutiset

Joka kymmenes suomalainen
käyttää päivittäin kipulääkkeitä

Helsinki (STT)

Lähes joka kymmenes suomalaisista aikuisista käyttää päivittäin kipulääkkeitä. Aikuisista 14 prosenttia käyttää kipulääkkeitä muutamana päivänä viikossa. Tutkija Juha Turusen mukaan suomalaisten yleisimmät kivut ovat niska-hartiaseudun kipu, päänsärky ja selkäkipu. Näiden jälkeen tulevat polvi- ja käsivarsikivut.

Tuoreen tutkimuksen mukaan kipulääkkeitä ei napsita turhan herkästi, vaan niitä käytetään useimmiten voimakkaan ja pitkäkestoisen kivun takia.

- Jos ihmisellä on kipu, on hyvä syödä lääkettä. Jos kipu pääsee pitkittymään, sen hoito on aina hankalampaa mitä pidempään se on jatkunut, Turunen sanoo.

Kuopion yliopiston tutkimuksen mukaan päivittäin käytettävät kipulääkkeet ovat pääasiassa lääkärin määräämiä. Myös ilman reseptiä saatavia itsehoitolääkkeitä käytetään paljon.

Yhdeksän prosenttia 15-74-vuotiaista suomalaisista kertoi tutkimuksessa käyttävänsä vain reseptikipulääkkeitä säännöllisesti. Pelkästään itsehoitokipulääkkeitä käyttää säännöllisesti niin ikään yhdeksän prosenttia. Lisäksi viisi prosenttia kertoo käyttävänsä yhtä aikaa sekä resepti- että itsehoitolääkkeitä.

Tutkimus toi esille, että ihmiset syövät itsehoitolääkkeitä pitkiäkin aikoja epämääräiseen kipuun. Turunen on huolissaan siitä, että kipulääkkeillä voidaan peittää vakavakin oire. Tämä viivästyttää oikeaa hoitoa.

- Ilman reseptiä saatavat kipulääkkeet on tarkoitettu äkilliseen ja tilapäiseen kivunhoitoon, kuten urheilussa nuljahtaneeseen nilkkaan.