Uutiset

Ahonen epäilee teollisuuden hakevan hinnankorotuksia pitkällä työsululla

LEHTIKUVA<br />Paperiliiton puheenjohtaja Jouko Ahonen (vas.) kätteli valtakunnansovittelijaa Juhani Saloniusta ennen maanantain neuvottelujen alkamista.
LEHTIKUVA
Paperiliiton puheenjohtaja Jouko Ahonen (vas.) kätteli valtakunnansovittelijaa Juhani Saloniusta ennen maanantain neuvottelujen alkamista.

Alberto Claramunt

Paperiteollisuuden työehtoneuvottelun osapuolet löysivät maanantaina toisistaan syyllisen siihen, ettei neuvotteluissa tapahtunut vieläkään merkittävää nytkähdystä. Paperiliiton puheenjohtaja Jouko Ahonen epäilee, että työnantaja haluaa venyttää työsulkua, jotta paperin hintaa saataisiin nostettua.

- Paperin hinnasta tässä koko touhussa on kyse. Työnantaja luultavasti tietää, ettei kahden viikon sulku vielä nosta tarpeeksi paperin hintaa. Ekonomistit ovat laskeneet, että vasta 4-6 viikon työsulku vaikuttaa hintaan, Ahonen tuhahtaa.

Hänen mukaansa Metsäteollisuus viestitti jo alkuvuonna asiakkailleen, että niiden kannattaa varautua tuotannon seisahtumiseen keväällä ja hankkia paperia varastoon.

Jo pienikin paperin hinnannousu pyyhkisi pois sulun aiheuttaman menetyksen. Esimerkiksi Stora Ensolla kolmen prosentin nousu hintoihin toisi viivan alle 120 miljoonaa euroa vuodessa. Vastaavasti kuukauden työsulku aiheuttaa yhtiölle 90 miljoonan euron menetyksen.

Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Poranen vakuuttaa, ettei työnantajaliitossa harrasteta tällaista laskelmointia. Tehtaiden seisottamisella Suomessa ei hänen mukaansa edes ole suurta merkitystä maailmanmarkkinahintoihin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Jos Suomen paperitehtaat olisivat kuukauden kiinni, se olisi vain 0,3 prosenttia maailman paperituotannosta, Poranen huomauttaa.

"Suomessa Euroopan lyhin työaika"

Metsäteollisuus pani puolestaan neuvottelujen hitauden Paperiliiton piikkiin.

- Olemme helpottaneet sovittelijan työtä tuomalla kiistakysymyksiin erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja. Sen sijaan Paperiliitto ei ole ollut näkemyksemme mukaan aktiivinen, kuului Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Arto Tähtisen syytös.

Metsäteollisuus on esimerkiksi vetänyt pois kahden päivän karenssivaatimuksen sairauspoissaoloista. Sen sijaan juhannuksen ja joulun seisokkien poistosta johtuva tarjous ei Tähtisen mukaan parane.

- Olemme tarjoamassa 11 tunnin työajan lyhennystä sellaisille työntekijöille, joilla on jo Euroopan lyhin työaika. Esimerkiksi Saksassa keskustellaan työajan pidentämisestä, Tähtinen perusteli.

Teollisuuden laskelmien mukaan esimerkiksi saksalainen paperityöntekijä uurastaa vuodessa 200 tuntia enemmän kuin virkaveli Suomessa.

Juhlapyhien vastineeksi vapaata

Paperiliiton tulkinnan mukaan työnantajan tarjous ei sisällä kuitenkaan mitään uutta työajan lyhennystä. Puheenjohtaja Ahosta sitoo liiton valtuuston päätös, jonka mukaan juhannusta ja joulua ei saa myydä työnantajalle ilman merkittävää työajan lyhennystä. Ahonen vakuutti, että hän on tämän päätöksen takana, vaikka se neuvotteluja jumittaakin.

- Järjestötoiminnalta menee pohja pois, jos en päätöksiä noudata, Ahonen sanoi.

Hänen mukaansa Paperiliitto ei lyö vastatarjousta pöytään ennen kuin työnantaja myöntyy periaatteellisella tasolla työajan lyhentämiseen.

- Heti kun tämä lukko avautuu, esitämme oman mallimme, Ahonen vakuutti.

Ilmoitus uudesta työsulusta tänään

Poranen puolestaan vahvisti maanantaina työnantajan aiemman periaatepäätöksen, että se ilmoittaa tiistaina uudesta työsulusta, jos sopimukseen ei päästä. Mikään ei viittaa siihen, että ratkaisu syntyisi tiistaina.

Toisaalta tihentynyt neuvottelutahti on merkki siitä, että pientä edistystä on tapahtunut. Osapuolet jatkavat neuvotteluja tänään heti aamulla.